Türkiye
Bu Şekilde İstifa Edenler Kıdem Tazminatı Alabilecek! Sigortalı Çalışanların Beklediği Haber Sonunda Geldi
Kıdem tazminatında son dönemde yapılan kanun değişiklikleriyle milyonlarca çalışana kolaylık sağlandı.
Son dönemde İş Kanunu’nda yapılan değişikliklerle kıdem tazminatında devrim niteliğinde yenilikler geldi. Artık belirli şartları sağlayan çalışanlar, istifa ettiklerinde bile kıdem tazminatını alabilecek. İşte detaylar…
Kendi İsteğiyle İşten Ayrılanlar da Tazminat Alabilecek!
Çalışanların kendi istekleriyle işten ayrıldıklarında kıdem tazminatı alamamaları, cazip iş tekliflerine rağmen mevcut işyerlerinde kalmalarına neden oluyordu. Ancak, İş Kanunu’nda yapılan düzenlemelerle, belirli şartları sağlayan işçiler artık istifa ettiklerinde de kıdem tazminatını alabiliyor.
Kıdem Tazminatı Almanın Yeni Şartları
İş Kanunu’na göre, aynı işyerinde bir yıl ve daha fazla süreyle çalışan herkes kıdem tazminatı almaya hak kazanır. Ancak, istifa edenlerin de tazminat alabilmesi için bazı özel durumlar gerekiyor:
- Maaşın Düzenli Ödenmemesi: Maaşınız düzenli olarak ödenmiyorsa.
- Fazla Mesai Ücretlerinin Gecikmeli veya Eksik Ödenmesi: Fazla mesai ücretleriniz gecikmeli veya eksik ödeniyorsa.
- Mobbing: İşyerinde üst düzey bir kişinin mobbingine maruz kalıyorsanız.
- Prim Adı Altında Elden Maaş Verilmesi: Maaşınızın bir kısmı hesabınıza, diğer kısmı ise (prim adı altında) elden veriliyorsa.
- İzin Haklarının Kullandırılmaması: Yıllık izin veya resmi tatiller gibi izin haklarınız kullanılmıyorsa.
Sağlık Raporu ile İşten Ayrılanlar da Tazminat Alabilecek
Sağlık raporu ile işten ayrılan çalışanlar da kıdem tazminatı hakkından yararlanabilir. Örneğin, doktor raporuyla belirlenen bir kulak rahatsızlığı nedeniyle gürültülü ortamlardan kaçınması gereken bir çalışan, raporu ibraz ederek çalıştığı işten kıdem tazminatı alarak ayrılma hakkına sahip olabilir.
İş Kanunu’nda Devrim Gibi Değişiklikler
Bu yeni düzenlemeler, işçilerin haklarını koruma ve çalışma hayatlarını iyileştirme amacı taşıyor. Eski ihlallerde dahi çalışanların kıdem tazminatından eksiksiz faydalanabilme hakkı korunuyor.