Türkiye
Boşanma Davalarında Önemli Değişiklik: 1 Yıl Sonra Tekrar Dava Açılabilecek
TBMM gündemine gelecek olan yeni kanun teklifi, yargıda önemli düzenlemeler içerecek.
TBMM gündemine gelecek olan yeni kanun teklifi, yargıda önemli düzenlemeler içerecek.
AK Parti milletvekillerince hazırlanan ve bu hafta Meclis Başkanlığı’na sunulması planlanan 22 maddelik teklifte, noterlik uygulamaları, boşanma davaları ve istinaf yargılama süreçlerine ilişkin hükümler yer alacak.
Boşanma Davalarında Süre Kısalıyor
Teklife göre, boşanma davasının reddine dair kararın kesinleşmesinden bir yıl sonra, çiftlerin ortak hayatı yeniden kuramamaları durumunda evlilik birliği temelden sarsılmış sayılacak. Bu durumda, eşlerden birinin talebi üzerine boşanmaya karar verilebilecek. Ayrıca, boşanma davası reddinin kesinleşmesinin ardından ortak hayatı kuramayan çiftlerin yeniden dava açabilmesi için gereken süre 3 yıldan 1 yıla indirilecek.
Yeni Yargı Paketi Hakkında Detaylar
AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler başkanlığında yapılan çalışmalarda, noterliklerin tatil günlerinde çalışabilmesi, boşanma davalarındaki düzenlemeler ve istinaftaki yargılama süreçleri gibi konular ele alındı. Teklifin, Türk Medeni Kanunu’nun 166. maddesinde yapılacak değişikliklerle, boşanma sebeplerinin her biriyle açılan davanın reddine karar verilmesi durumunda geçerli olacağı belirtildi.
Çocuk İzlem Merkezleri İçin Yeni Düzenleme
Ayrıca, Ceza Muhakemesi Kanunu’ndaki (CMK) değişiklikle devlet üniversiteleri bünyesinde Çocuk İzlem Merkezi (ÇİM) açılmasına olanak tanınacak.
Bu düzenlemeler, TBMM’nin önümüzdeki günlerde gerçekleştireceği oturumlarda görüşülerek yasalaşma sürecine girecek.
KAYNAK: HABER MERKEZİ