Sosyal medyada bizi takip edin

Ekonomi

Borçlanmayla Emeklilikte Geç Değil, Erken Öde! İşte Eksik Primleri Erken Emekliliğe Çevirmenin En Ucuz Yolu

Asgari ücretin yüzde 50 artması durumunda 15 aylık askerlik borçlanması 32 bin TL, doğum borçlanması ise 51 bin TL artacak.

Yayınlanma tarihi:

Güncelleme:

SGK Başuzmanı Müjdeyi Açıkladı! 2000 Sonrası İşe Giren Erkek ve Kadınlara 10-12,5-15 Yıl Erken Emeklilik ONAYLANDI
Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

Asgari ücretin yüzde 50 artması durumunda 15 aylık askerlik borçlanması 32 bin TL, doğum borçlanması ise 51 bin TL artacak.

Günlük borçlanma için ödenecek tutar 143 liradan 214 liraya çıkacak.

Eksik Primi Olan Emekli Olmak İstiyorsa Ne Yapmalı?

Eksik prim günü olan çalışanlar, borçlanma yoluyla emeklilik haklarını erkene çekebilir. Borçlanmanın maliyeti, 1 Ocak 2024’te asgari ücretin yüzde 50 artmasıyla birlikte artacak. Bu nedenle borçlanma yapmak isteyenlerin, 5 haftalık süreyi kaçırmamaları gerekiyor.

Emeklilik Yaşını Etkilemez

Borçlanma, emeklilik yaşını etkilemez. Sadece eksik prim gün sayısına katkı sağlar. Bu nedenle yaşı doldurup prim günü eksik olanların emekliliğini erkene çeker.

Borçlanan Primler İçin Vergi İndirimi Var Mı?

Sigorta primlerini borçlanma yoluyla ödeyenler, ödedikleri borçlanmaya ilişkin primlerin gelir vergisinden indirilmesini talep edebilir.

Soru-Cevap

  • Kamuda çalıştığım 12 yıllık dönemde hak kazandığım yıpranma payı emeklilik yaşımdan düşülür mü?

Hayır, yıpranma payı emeklilik yaşından düşürülmez. Sadece hizmet süresine eklenir.

  • Çalıştığım şirkette yüzde 2 hissem var. EYT kapsamında SSK’lı olarak emekli olabilir miyim?

2008’den önce bir şirkette sigortalı çalışırken, hisse alanlar SSK’lı olarak sigortalılığını devam ettirebiliyor. EYT düzenlemesi kapsamından SSK’lı olarak emekli olabilir. Bu tarihten sonra çalışılan şirkette hisse sahibi olanlar için Bağ-Kur sigortalılık hali başlıyor. Dolayısıyla SSK’lı olarak emekli olmak mümkün olmuyor.

  • Yeni yılda kıdem tazminatı tavanı ne kadar olacak?

Bugün brüt 13 bin 414 lira olan asgari ücretin yeni yılda yüzde 50’ye yakın artarak brüt 20 bin lira olması tahmin ediliyor. Bugün itibariyle 20 yıldır asgari ücretle çalışan emekli olması durumunda 268 bin 280 lira kıdem tazminatına hak kazanıyor.

Ocak ayını beklemesi durumunda alacağı kıdem tazminatı 400 bin liraya ulaşır, 131 bin 720 lira fark ortaya çıkar. Bugün itibariyle 23 bin 490 lira olan kıdem tazminatı tavanı da (yüzde 50 artışa göre) 35 bin lira civarında olacak. Yüksek maaş alanlar için de yeni yılda emeklilik dilekçesi vermek daha avantajlı olacak.

  • Eylül 1999’dan önce işe başladım. Yeni yılda emekli olabilmek için 55 prim gününe ihtiyacım var. Borçlanma ve emeklilik dilekçesi için yeni yılı mı beklemeliyim?

Evet, beklemenizi tavsiye ederim. Asgari ücretin yüzde 50 artması durumunda günlük borçlanma tutarı 214 lirayı geçecek. O yüzden geciktirmemekte fayda var. Diğer yandan yeni yılda yapılacak zamlar, enflasyon, büyüme verileri emekli aylığını ve kıdemi artıracağı için ekim, kasım, aralıkta değil 1 Ocak 2024’ten itibaren dilekçe vermek daha avantajlı olacak. Ocak ayında başvuranlar yüzde 4 öngörülen büyümeden de fark alacak.

Sonuç

Eksik prim günü olan çalışanlar, borçlanma yoluyla emeklilik haklarını erkene çekebilir. Ancak borçlanma maliyetinin artacağını göz önünde bulundurarak, 5 haftalık süreyi kaçırmamaları gerekiyor.

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Reklam