Ekonomi
BORÇLANMA ÜCRETİ NASIL HESAPLANIR? SGK’dan emeklilik için borçlanma açıklaması
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), emeklilik için eksik prim gün sayısını tamamlamak isteyen vatandaşlar için borçlanma imkanı sunuyor.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), emeklilik için eksik prim gün sayısını tamamlamak isteyen vatandaşlar için borçlanma imkanı sunuyor.
SGK’nın resmi hesabından yapılan açıklamada, “Size uygun borçlanma türünü seçerek eksik prim günlerinizi tamamlayabilir, emekli olma hakkından faydalanabilirsiniz” denildi.
Borçlanma nedir?
Sigortalı çalışanların emekli olabilmesi için bazı şartları yerine getirmesi gerekiyor. Sigortalılık süresi, prim gün sayısı ve yaş gibi unsurlar emekliliği getiriyor. Prim gün sayısı eksik olanlar, emekliliği erteleniyor. İşte tam bu noktada prim borçlanması gündeme geliyor.
SGK, emeklilik koşullarında eksiklik olanlar için prim borçlanması imkanı sunuyor. Prim borçlanmasıyla emekli olmak için bazı şartların yerine getirilmesi gerekiyor.
Hangi borçlanmalar emeklilik getirir?
- Sigortalı çalışırken doğum izni alarak işe devam edemeyen kadınlar
- Askerlik vazifesi için işten ayrılanlar
- Doktora yada tıpta uzmanlık eğitimi için yurt içi yada dışına giden sigortalı çalışanlar
- Sigortalı çalışırken tutuklanan ve sonrasında beraat eden kişiler
- Greve katıldığı için çalışamayan kişiler
Borçlanma nasıl yapılır?
Borçlanma yapmak isteyen vatandaşlar, SGK’nın internet sitesinde yer alan “e-SGK” uygulaması üzerinden başvuru yapabiliyor. Ayrıca, SGK il müdürlüklerine veya Sosyal Güvenlik Merkezlerine (SGM) de başvuru yapılabiliyor.
Borçlanma için gerekli belgeler ise şunlardır:
- TC kimlik belgesi
- Sigortalı hizmet dökümü
- Borçlanma talep dilekçesi
Borçlanma ücreti nasıl hesaplanır?
Borçlanma ücreti, günlük prim tutarı ile borçlanmak istenilen gün sayısı çarpılarak hesaplanıyor. Günlük prim tutarı ise, sigortalılık statüsüne göre değişiyor.
Borçlanma avantajları nelerdir?
Borçlanma, emeklilik için eksik olan prim gün sayısını tamamlamak için önemli bir fırsat sunuyor. Borçlanma ile emeklilik yaşı öne çekilebiliyor ve emeklilik maaşı artabiliyor.