Connect with us

BİLİM

BioNTech aşısı Hindistan varyantına karşı etkili mi?

Yayınlanma tarihi:

Prof. Dr. Serhan Sakarya’dan dikkat çeken bir açıklama geldi. Ağustos ayında normal hayata geçilebileceğini belirten Sakarya, aşıların Hindistan’da ortaya çıkan Delta varyantına karşı da etkili olduğu açıkladı.

Koronavirüs ile mücadele kapsamında son günlerde Türkiye aşı konusunda büyük ataklar gerçekleştiriyor. Günde 1 milyondan fazla kişiyi aşılayan Türk sağlıkçılar, 1,5 milyona kadar kapasiteye sahip. Konuyla ilgili olarak konuşan Medicana International İzmir Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Serhan Sakarya, “Bir süre önce günde 5-10 bin kişiyi aşılayabiliyorduk; ancak ülkemizin Covid-19’dan kurtulması için günlük ortalama 800 bin kişinin aşılanması gerektiğini söylüyorduk. BioNTech ve Sinovac aşılarının Türkiye’ye gelmesiyle birlikte son günlerde aşılama sayısı günlük 1 milyonu geçiyor” ifadelerini kullandı.

“AĞUSTOS AYI SONUNDA BU İŞİ BİTİRİRİZ”

Ağustos ayında tünelin ucundaki ışığın görülebileceğini ve toplumsal bağışıklığın yüzde 75’lere ulaşacağını belirten Prof. Dr. Serhan Sakarya, “Geride aşılanmamış kişiler kalsa bile, toplumu tehdit edemeyecekleri bir duruma ulaşacağız. Bu durumda ulaşmamız gereken 80 milyon doz aşılamaya yaz sonunda ulaşmış oluruz. Ağustos ayı sonunda bu işi bitiririz ve rahat bir kış geçiririz. İlk defa süreçle ilgili olumlu düşünüyorum” diye konuştu.

“HİNDİSTAN VARYANTI DA ETKİLİ”

Prof. Dr. Sakarya, “Bu varyantın semptomları alışkın olduğumuzdan farklı. Grip bulguları veriyor ve sonrasında ağırlaşıyor. İkinci özelliği ise çok bulaşıcı ve ölümcül. İngiltere’de bu varyant yoğun biçimde görülüyor, şu an bu nedenle kısıtlamaları gevşetmeme kararı aldılar; ancak şu an yapılan ölü virüs aşısı Sinovac ve protein aşısı Biontech, Delta virüsüne karşı da etkin. Aşı virüsteki tek bir bölgeye karşı bağışıklık geliştirmiyor. Virüsün pek çok bölgesine karşı bağışıklık geliştiği için koruyuculuğu var” şeklinde konuştu.

Bizi takip edin:

Google Play'den alın Google News Twitter
Continue Reading
Advertisement
Yorum yapmak için tıkla