Ekonomi
BİNLERCE KİŞİ EMEKLİLİK YOLU GÖZLÜYOR! EYT’den emekli olabilmek için dikkat edilmesi gerekenler
Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesi kapsamında 2 milyona yakın vatandaş emekli olurken, 100 binin üzerinde dosyanın henüz onaylanmadığı bildirildi.
Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesi kapsamında 2 milyona yakın vatandaş emekli olurken, 100 binin üzerinde dosyanın henüz onaylanmadığı bildirildi.
Bu dosyalarda, “Prim gün sayısının tamamlanması, ortağı olunan şirkette sigortalı çalışılması, başkasının primlerinin sehven hesaba yazılması, işe gitmediği halde çalışmış gibi sahte sigortalılığı tespit edilenler, kuruma prim borcu bulunması, hem SSK hem de Bağ-Kur’lu olunması nedeniyle emekliliğe yetecek gün sayısına ulaşılmaması” gibi nedenler bulunuyor.
EYT’den emekli olabilmek için dikkat edilmesi gerekenler şu şekilde sıralanabilir:
- Prim gün sayısı yeterli değilse borçlanma yapılabilir.
- Hem SSK hem de Bağ-Kur’lu olunması durumunda, son 2 bin 520 gün içinde hangi statüden daha fazla prim varsa o statüden emekli olunabilir.
- Yaşı doldurup prim günü eksik olanların emekliliğini erkene çekmek için borçlanma yapılabilir.
- Memurluktan sonra 1.260 gün SSK’lı olarak çalışanların kamuda kazandığı yıpranma payı hizmet süresine ekleniyor.
- Farklı sigortalılık statüsünde ödenen primler birleştirilerek toplam hizmet süresi üzerinden emekli olunabiliyor.
EYT’den emekli olabilmek için başvuruda bulunmuş ancak işlemleri tamamlanmamış olanların öncelikle SGK’ya başvurularını dikkatli kontrol etmesi gerekiyor. İşlemlerin neden tamamlanmadığı ALO 170 ya da en yakın sosyal güvenlik merkezine giderek öğrenilebilir. Eksiklerin giderilmesi için gerekli işlemlerin yapılması gerekiyor.
İptal nedenleri arasında ortağı olunan şirkette sigortalı olunması, başkasının primlerinin yanlışlıkla kendi hesabına yazılması, hiç işe gitmediği halde sigorta yaptıkları belirlenenler, işe başlangıcı 18 yaşın altında ailesinin işyerinde olanlar, yurt dışında yaşamasına karşın Türkiye’de kendisini sigortalı gösterenlerin de başvuruları kabul edilmiyor.