Sosyal medyada bizi takip edin

Türkiye

 Beyşehir Gölü, can çekişiyor

Yayınlanma tarihi:

Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

 KONYA ve Isparta topraklarındaki BeyÅŸehir Gölü’nde su seviyesi her geçen gün azalıyor. BeyÅŸehir Belediye BaÅŸkanı Adil Bayındır, gölün can çekiÅŸtiÄŸini ve su seviyesinin minimum kotun altında olduÄŸunu belirterek, ”BeyÅŸehir Gölü’nün minimum kotu 1122,40’dır. Åžu gördüğünüz 1121.60’lar, 70’lerdedir. Arada 80-90 santimetre su farkı vardır” dedi. 

Türkiye’nin en büyük tatlı su gölü olarak bilinen 656 kilometrekare yüz ölçüme sahip BeyÅŸehir Gölü, ÇarÅŸamba Çayı ile Konya Ovası’nın sulanmasına katkı saÄŸladığı gibi 400’ün üzerinde balıkçının da geçim kapısı oluyor. Ancak iklim deÄŸiÅŸikliÄŸi ve bilinçsiz tarımsal sulama nedeniyle göldeki su, her geçen gün azalıyor. 

SU SEVİYESİ KOTU, MİNİMUM KOTUN ALTINDA 

Beyşehir Belediye Başkanı Adil Bayındır, göldeki su seviyesinin şu an minimum kotun altında olduğunu, gölün kaynaklarının zenginleştirilmesi gerektiğin belirterek, şunları söyledi:

”Devletimizin deÄŸerli yönetenlerine, devletimizin BeyÅŸehir Gölü ile ilgili tasarrufta bulunan Devlet Su Ä°ÅŸleri yetkililerimize buradan seslenmek istiyorum. Minimum ve maksimum kotu diye bir kavram var. BeyÅŸehir Gölü’nün minimum kotu 1122,40’dır. Åžu gördüğünüz 1121,60’lar, 70’lerdedir. Arada 80-90 santimetre su farkı vardır. BeyÅŸehir Gölü ülkemizin ekonomisi için tarım alanlarını sulama bakımından minimumdan sonraki kotun alınmasında hiçbir sakınca yoktur. Ancak ne zaman 1122,40’ın altına düştüğünde, BeyÅŸehir Gölü kıyısında çekilmeler, gölün içindeki floranın güneÅŸi görmesiyle otlanmanın, sarmaşıklar halinde BeyÅŸehir Gölü’nü sarmasının zararını biz görüyoruz. Kenarda tor, batak, balcık oluÅŸturarak ve yükseldiÄŸi zamanda da bu balçık ve batak kanalları tıkayarak zarar vermektedir. Aksi halde BeyÅŸehir Gölü’nün kaynaklarını geliÅŸtirme gibi bir düşüncenin içine girmezsek, yarını planlamazsak, bu gölü yarın ki nesillere ulaÅŸtırmamız zor görünüyor.” 

BİLİMSEL ÇALIŞMA YAPILMALI 

Adil Bayındır, BeyÅŸehir Gölü’nün tamamen yok olmaması için bilimsel çalışması gerektiÄŸini belirterek, şöyle devam etti:

“Teknolojinin yoÄŸun olduÄŸu çaÄŸdayız. Yer altı tespitlerini yapabiliyor muyuz? Yapıyoruz. Yer altı çekimlerini yapabiliyor muyuz? Yapıyoruz. Bunun yer altı zemin etütlerini zamanında MTA (Maden Tetkik Arama) yıllar evvel yaptı mı? Yaptı. Bütün bunlar birleÅŸtirilerek, bilimsel çalışma yapılarak Allah’u teala’nın lütfettiÄŸi masmavi gölü, içilebilir niteliÄŸi olan bu gölün suyunu zenginleÅŸtirmenin, geliÅŸtirmenin planlarını yapmak boynumuzun borcu. Elbette Konya Ovası’nı sulayalım. Ama nasıl EÄŸirdir Gölü, Gelendost’a kadar suluyorsa, KaraaÄŸaç ve Yalvaç’ı da sulasın. Konya’ya da biz buradan veriyoruz zaten. Bir yandan devasa pompalarla, o boÄŸazlara da o bölgelere de su basıyoruz. Çok vahÅŸi bir sulama yöntemimiz var. Bunları gözden geçirmemiz lazım. BeyÅŸehir Gölü’nün bu güzelliklerini dünyayla ve bizden sonra gelecek evlatlarımıza iyi bir miras bırakmak bizim boynumuzun borcu. BeyÅŸehir Gölü can çekiÅŸiyor.”

 

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Reklam