Eğitim
Batman’da kırsalda okuyan öğrenciler, haftanın 4 günü minibüsle kitap okuma noktasına taşınıyor
Gap Mahallesindeki Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı ek binada, 2021 yılında valilik oluruyla, öğrencilerin kitaplardan ücretsiz yararlanabileceği, rehber öğretmenler eşliğinde birbirleriyle kitaplar üzerine sohbet edebilecekleri, düzenlenen çeşitli etkinliklere katılabilecekleri Kitap Okuma Noktası açıldı. Haftanın 6 günü hizmet veren Kitap Okuma Noktasına, haftada 4 gün bölgedeki köy okulları ile kent merkezinden öğrenciler ücretsiz taşınıyor. Kurulduğu günden bu yana Kitap Okuma Noktasını, 1655i kırsaldaki köy okullarından taşınan, 464 okuldan toplamda 43 bin 382 öğrenci ve öğretmen ziyaret etti.
TÜRKİYEDE BİR İLK
Kitap Okuma Noktasının Türkiyede bir ilk olduğunu söyleyen İl Milli Eğitim Müdürü Mahmut Kurtaran, “Kitap Okuma Noktamızda yaklaşık 25 bin kadar kitabımız mevcut. Ayrıca okuma noktamızda aylık gelen süreli yayınlarımız da var. TÜBİTAKtan gelen bilim, teknik dergileri ve diğer kültür, sanat ve edebiyat dergileri de geliyor. Okuma noktamızda her tür ve kademe öğrencilerimiz için kitap bulunmaktadır. Okul öncesinden liseye kadar kitap çeşitliliğimiz bulunmaktadır. Bizim buraya aldığımız kitaplar genellikle içerik açısından da komisyonlarımız tarafından değerlendirilip, ona göre seçimi yapılmaktadır. Şu an ildeki en zengin kütüphanelerden birinde bulunuyoruz. Kitap okuma noktasını açmamızdaki gayemiz, okuma kültürünün geliştirilmesidir. Aslında bu Türkiyede bir ilk. Burada bizim öğrencilerimiz, kitap dostu hemşehrilerimiz, gençlerimiz buradan istifade edebiliyorlar. Öğrencilerimizi burada ağırlıyoruz. Özellikle köylerden haftanın 4 günü çocuklarımızı gönderdiğimiz kurum araçlarıyla getiriyoruz. Burada öğretmenlerimizle beraber birkaç saatlik etkinlik yapıyoruz. Hikaye okuma, şiir okuma gibi etkinlikler de yapılıyor. Gönüllü öğretmenlerimizin riyasetinde kurulan okuma gruplarımız var. Bu gruptaki öğrencilerimiz de en çok buradan istifade eden çocuklarımız. Kitap Okuma Noktamıza okul öncesinden liseye kadar tüm kademedeki öğrencilerimiz geliyor ve istifade ediyor” dedi.
445 OKUR VE YAZAR BULUŞMASI GERÇEKLEŞTİ
Kurtaran, “Bugüne kadar okuma noktamıza 464 okulumuzdan 43 bin 382 kadar öğrencimiz buraya ziyarette bulundular. Bu da okullarımızın yüzde 70-80nine tekabül ediyor. Her gün bu sayı artıyor. Son 3 yılda köylerimizden 1655 öğrencimiz, öğretmenleri ile beraber okuma noktamıza geldiler, ziyarette bulundular ve burada okuma etkinliği yaptılar. Yine bu okuma noktamızda bugüne kadar 445 okur ve yazar buluşması gerçekleşti ve 36 bin kadar da bu etkinlikten istifade eden öğrencimiz oldu. Batmanda şu an okullarımızda 110 bin TÜBİTAK yayını mevcut. Bu da İstanbuldan sonra Türkiyede en çok TÜBİTAK yayını bulunma rekorunu bize veriyor. Batman Okuma Noktası, şu an Türkiyede 81 il milli eğitim müdürlükleri içinde bu şekilde yönergesiyle ve bu imkanlarıyla olan tek bir yerdir. Bu konseptte okuma merkezlerinin kurulması, okuma kültürünün yaygınlaştırılması, çocuklarımızın kitapla buluşmalarına daha büyük bir katkı sunuyor. Özellikle bunun yaygınlaştırılmasını da istiyoruz. Okuma noktamızı ziyaret eden öğrencilerimizden gerçekten çok güzel ve anlamlı geri dönüşler de alıyoruz. Bazen duygularını yazıya da döküp-bizim bir ziyaretçi köşemizde var- oraya asıyorlar. Çocuklarımız özellikle de kırsaldan gelen çocuklarımız burada çok uzun vakit geçirmek istiyorlar. Gelen bir daha gelmek için bizden gün istiyor. Şu an ilimizdeki okul kütüphanelerimizde toplam 1 milyon 200 bin kitabımız mevcut” diye konuştu.
KİTAPLAR, BENİM TUTKUM
Demirlipınar Ortaokulu 5inci sınıf öğrencisi Zehra Özer, “Öğretmenlerim ile birlikte kitap okuma noktasına geldik. Burada kitaplar okuduk. Kitapları tanıdık ve buraları gezdik. Okuduğumuz kitapların üzerine arkadaşlarımızla birlikte sohbet ettik. Benim kitaplarla aram çok iyi. Her gün okurum. Kitaplar, benim tutkum. Kitaptaki şeyleri canlandırırım, kafamda yürütürüm. Kitabın içine girmiş gibi yaparım. Kitap okumak beni canlandırıyor” dedi.
OKUMAMIZI GELİŞTİRMEK İÇİN GELDİK
Öğrencilerden Mustafa Gündüz ise “Buraya hikaye okuyup, hayal gücümüzü zenginleştirmek için geldik. Okumamızı geliştirmek için geldik. Kitap okumayı severim. Buraya gelip, bu kitapları görmek, bir sürü kitap görmek beni çok sevindiriyor. Arkadaşlarımı da öyle. O yüzden buradaki şeyleri çok sevdik. Kitap okumak, benim hayal gücümü zenginleştirme, yeni şeyler öğrenme, arkadaşlarımla paylaşma gibi şeyler katıyor. Okuduğum kitapları, arkadaşlarımla paylaşmak beni çok mutlu ediyor. Ve bu yüzden de arkadaşlarım da yeni bilgiler öğreniyor” diye konuştu.