Ekonomi
Başvuran Herkes O Parayı Faiziyle birlikte Geri Alabilecek!
TÜKONFED Başkan Yardımcısı olarak, son zamanlarda bazı işletmelerde tüketicilerin milliyetlerine göre farklı fiyat uygulamalarına maruz kaldıklarını belirterek bu duruma karşı uyarıda bulundu.
İbrahim Güllü, TÜKONFED Başkan Yardımcısı olarak, son zamanlarda bazı işletmelerde tüketicilerin milliyetlerine göre farklı fiyat uygulamalarına maruz kaldıklarını belirterek bu duruma karşı uyarıda bulundu. Güllü, bu tür ayrımcı uygulamaların kabul edilemez olduğunu ve tüketicilerin haklarını savunmaları gerektiğini vurguladı.
Özellikle turizm sektöründe, çeşitli seyahat paketlerinde ve fiyatlandırmalarda yaşanan adaletsizliklere dikkat çeken Güllü, bazı tur operatörlerinin ve destinasyonların değişken fiyat politikaları uyguladığına dair bir izlenim olduğunu ifade etti. Eşitlik ve adalete dayalı bir fiyatlandırma sisteminin benimsenmesi gerektiğini vurgulayan Güllü, standart fiyatların duyurulması gerektiğini belirtti.
Güllü’nün açıklamalarına göre, turizm sektöründe adil fiyat politikalarının uygulanması gereklidir. Vatandaşlarla ve yabancı konuklarla makul fiyat seçeneklerinin sunulması gerektiğini belirten Güllü, ‘milliyet ayrımı’ bahanesiyle uygulanan farklı fiyatlamaların insan haklarına ve eşitlik prensibine aykırı olduğunu vurguladı.
Güllü, bu tür ayrımcı uygulamaların Anayasa’nın eşitlik ilkesi ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ile bağdaşmadığını belirtti. Ayrımcılığa maruz kalan tüketicilerin Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu’na başvurarak fazladan ödedikleri miktarın faiziyle geri alınmasını talep edebileceklerini söyledi.
Ergün Kılıç ise Tüketici Hakları Derneği Başkanı sıfatıyla, otellerin ‘milliyet ayrımı’ gerekçesiyle ekstra ücret talep etmelerinin yasalara aykırı olduğunu ve tüketicilerin eşit hizmet alma hakkını ihlal ettiğini belirtti. Bu durumun ayrımcılığa yol açtığını vurguladı.
Kılıç, turizm sektöründe belgelendirilmiş oteller için belirlenen fiyat tarifelerinin, Turizm Tesislerinin Belgelendirilmesine ve Niteliklerine Dair Yönetmelik tarafından düzenlendiğini ve milliyet temelli ayrımcı fiyatlandırmanın yasak olduğunu ifade etti. Tüketiciye sunulması gereken ön bilgilendirme broşürlerinin ve Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından onaylanmış turizm belgesine sahip işletmelerin fiyatlarının altını çizdi.
Ayrıca, konaklama tesislerinin, odaların ve yatakların fiyatlarını açıkça belirtmeleri ve bu ücretlerin Merkez Bankası’nın döviz alım kurlarına göre hesaplanması gerektiğine dikkat çekti.
Kılıç, tüketicilerin maruz kaldıkları haksız uygulamalara karşı haklarını nasıl savunacakları konusunda bilgilendirilmelerinin önemine vurgu yaptı ve derneğin bu konuda üyelere rehberlik ve eğitim sağladığını ifade etti.