Ekonomi

Bankada Parası Olanları İlgilendiren Gelişme: Herkes paralarını o hesaptan çekmeye başladı

Son zamanlarda meydana gelen olaylar, bankada parası bulunan vatandaşları harekete geçirdi. Jeopolitik gelişmeler ve yaşanan belirsizlikler, birçok kişiyi yatırımlarını gözden geçirmeye ve paralarını çekmeye yönlendirdi.

Yayınlanma tarihi:

Güncelleme:

Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

Son zamanlarda meydana gelen olaylar, bankada parası bulunan vatandaşları harekete geçirdi. Jeopolitik gelişmeler ve yaşanan belirsizlikler, birçok kişiyi yatırımlarını gözden geçirmeye ve paralarını çekmeye yönlendirdi. Banka hesabında parası bulunan herkes dikkatli olmalı. İşte detaylar:

Kur Korumalı Mevduat (KKM) yatırımlarında önemli çıkışlar gözleniyor. Türk Lirası’nda atılan teşvik edici adımların eksikliği ve yaşanan jeopolitik olayların etkisiyle, KKM’deki düşüş trendi 7. haftasını tamamladı. Toplamda 82 milyar 879 milyon lira tutarında çıkış gerçekleşti.Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından paylaşılan verilere göre, 82 milyar 879 milyon TL’nin çekildiği görülüyor. Son düşüşle birlikte toplam çıkış miktarı 2 trilyon 839 milyar TL’ye ulaştı.Milliyet.com.tr’ye konuşan ekonomist Muhammet Bayram, KKM hesaplarında yaşanan düşüşün devam ettiğini belirtti. BDDK verilerine göre, 10 Kasım haftasında KKM hesapları 82,9 milyar TL’lik bir düşüş yaşayarak toplam çıkış miktarını 2,8 trilyon TL’ye çıkardı. Dolar cinsinden KKM büyüklüğü 100 milyar doların altına indi.Merkez Bankası tarafından gerçekleştirilen yüksek faiz artırımları, politika faizini beklenen seviyeye daha da yaklaştırdı. Reel faizdeki artışla birlikte, KKM’nin faizi ile TL mevduatı arasında 10 puanlık bir makas oluştu.Dolardan çıkan yatırımcılar, KKM’ye yönelmeleri halinde 3 aylık getirinin yüzde 3, 6 aylık getirinin ise yüzde 8 olduğunu hesaplıyor. Döviz cinsi KKM daha cazip gelirken, TL cinsi KKM’nin cazibesinin azaldığı gözlemleniyor. Bu nedenle yatırımcılar, TL cinsi yerine döviz cinsi KKM’yi tercih ediyor.Ekonomist Muhammet Bayram, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Pandemi sürecinden sonra döviz mevduatları ciddi bir riskti. Vatandaşın bunu tasarruf mekanizması olarak görmesi ciddi bir risk oluşturuyordu. O dönemde KKM sistemi getirildi. KKM getirilerek sürecin yönetilmesi sağlandı. Şu an KKM 3 trilyon TL’yi, toplamda 125 milyar dolar düzeyini aştı. Bu geri döndürülmesi gereken bir süreçti. Burada devletin bir avantajı oldu. Türkiye’de ne kadar yastık altı para varsa, döviz, altın tamamı öğrenilmiş oldu. KKM reel faizden daha fazla getiri sağladığı için herkes KKM’ye yöneldi. Şirketler de yastık altında parası olan yerleşik kişiler de buraya yöneldi.” ifadelerini kullandı.

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!
Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!
Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!
Exit mobile version