Türkiye

Bakanlıktan ‘Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Faaliyet Planı’

Yayınlanma tarihi:

Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

 AİLE ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı koordinesinde, 2023 yılına ilişkin ‘Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Faaliyet Planı’ hazırlandı.

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı koordinasyonunda; Adalet Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı ile Diyanet İşleri Başkanlığı iş birliğiyle ‘Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele 4’üncü Ulusal Eylem Planı’nda yer alan ‘politika önceliklerinin belirlenebilmesi için yıllık olarak faaliyet planlarının oluşturulacağı’ maddesi kapsamında 2023 yılı ‘Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Faaliyet Planı’ hazırlandı. ‘4’üncü Ulusal Eylem Planı’nın ‘adalete erişim ve mevzuat’, ‘politika ve koordinasyon’, ‘koruyucu ve önleyici hizmetler’, ‘toplumsal farkındalık’ ile ‘veri ve istatistik’ olmak üzere 5 ana hedefi kapsamında 49 alt hedef ve 198 faaliyet adımı belirlendi. 

KADES YAYGINLAŞTIRILACAK

Buna göre, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından tüm kadın öğretmenler ile ortaöğretim kurumunda öğrenim gören öğrencilere, Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından Kredi Yurtlar Kurumu’na (KYK) bağlı kız öğrenci yurtlarında kalan kız öğrencilere, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından kurs ve etkinliklere katılım sağlayan kadınlara, Yükseköğretim Kurulu’na (YÖK) bağlı üniversitelerdeki kadın öğretim görevlileri ile öğrenim gören öğrencilere, Sağlık Bakanlığı tarafından tüm kadın sağlık çalışanlarına Kadın Destek (KADES) uygulamasının tanıtılması ve 2023 yılı sonuna kadar yaklaşık 6 milyon kadının akıllı telefonlarına yüklenmesi sağlanacak.

Valilik ve kaymakamlıkların koordinasyonunda ilgili kurumların temsilcilerinden oluşturulacak ekiplerce vatandaşın yoğunlukla bulunduğu yerlerde aile içi ve kadına yönelik şiddet konusunda farkındalık oluşturmak için yüz yüze eğitimler verilecek. Bu kapsamda 10 milyon erkeğe ulaşılması planlanıyor. 

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!

FARKINDALIK SEMİNERKERİ ETKİN UYGULANACAK

Şiddet uygulayanlara yönelik de çalışmalar sürdürülecek. ‘Şiddet Uygulayanlara Yönelik Çok Yönlü Sosyal Hizmet Modeli Oluşturulması’ projesi hayata geçirilecek. Proje kapsamında şiddet uygulayanlara yönelik farklı ülkelerdeki iyi uygulama örneklerine ilişkin rapor hazırlanacak. Şiddet uygulayanlar için nitelikli müdahale programları oluşturulacak. Şiddet uygulayanlara yönelik öfke kontrolü, stresle başa çıkma gibi konuları içeren ‘Aile İçi Şiddetle Mücadele Farkındalık Seminerleri’ 81 ilde etkin uygulanacak. Denetimli serbestlik altında bulunan yükümlülerin öfke kontrolü içerikli programlara katılımları sağlanacak.

İçişleri Bakanlığı iş birliğinde şiddetle mücadelede görevli kolluk personelinin uzmanlaşmasına yönelik eğitim faaliyetleri gerçekleştirilecek. Bu kapsamda Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde 40 bin personele, Jandarma Genel Komutanlığı bünyesinde 25 bin personele, Genel Kolluk-Özel Güvenlik İş Birliği ve Entegrasyonu (KAAN) uygulaması kapsamında 10 bin özel güvenlik görevlisine ve kaymakam adaylarına kadına yönelik şiddetle mücadele eğitimi verilecek.

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!

ŞİDDETLE MÜCADELE VERİ BANKASI OLUŞTURULACAK

Kadına yönelik şiddetle mücadele veri bankası oluşturulacak. İlgili kurum ve kuruluş temsilcilerinin yer aldığı bir çalışma grubu kurulacak. Veri bankasında yer alacak araştırmalar belirlenecek. Kurum ve kuruluşların veri bankasında yayımlanacak veriler ışığında haritalandırma ve takvimlendirme yapılacak. Daha sonrasında bu veri bankası kamuoyunun erişimine açılacak.

Adalet Bakanlığı iş birliğinde, adli yardım ve ceza mahkemesi uygulamalarından etkin yararlanılması amacıyla kadınlara yönelik bilgilendirme çalışmaları gerçekleştirilecek. Bu kapsamda 6284 sayılı kanunun uygulanmasında görevli hakimler ile Aile İçi ve Kadına Yönelik Şiddet Suçları Soruşturma Bürolarında görevli Cumhuriyet savcılarına yönelik farkındalık çalışmalarına devam edilecek. Ayrıca, Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Müdürlüklerinde görevli personele yönelik de eğitim ve seminer çalışmaları yürütülecek.

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!

Milli Eğitim Bakanlığı iş birliğinde tüm eğitim kademelerinde, şiddetin önlenmesine yönelik farkındalık ve bilgilendirme çalışmaları yaygınlaştırılacak. Okul öncesi ve ilkokul öğrencilerine bireysel farklılıklara saygı, iletişim becerileri, olumlu davranış kazandırma gibi konularda farkındalık çalışmalarının yanı sıra ortaöğretim öğrencilerine yönelik siber şiddet, bilinçli internet kullanımı, akran zorbalığı konularında eğitimler yaygınlaştırılacak. Ayrıca iletişim fakültesi öğrencilerine yönelik medya atölyesi de gerçekleştirilecek. Memur, işçi ve işveren sendikaları üyelerine kadına yönelik şiddetle mücadele eğitim seminerleri düzenlenecek.

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!
Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!
Exit mobile version