Sosyal medyada bizi takip edin

Ekonomi

Bakanlık: Deprem yaralarının sarılması için kaynak aktarımına devam edilecek

Yayınlanma tarihi:

Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

HAZİNE ve Maliye Bakanlığı’nca Kahramanmaraş merkezli 7.7’lik ve 7.6’lık depremlerin ardından yaraların hızlıca sarılması için ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının acil nakit taleplerinin gecikmeksizin karşılandığı, ihtiyaç duyulan alanlara kaynak aktarımına devam edileceği açıklandı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, ilk etapta kurumların kullanımına 100 milyar TL’lik kaynak ayrıldığı, ihtiyaç duyulan tüm alanlara yönelik kaynak aktarımına devam edileceği kaydedildi. Deprem bölgesindeki ilaç ve tıbbi malzeme ihtiyaçları da dikkate alınarak “Sağlık Bakanlığı hastanelerine aktarılacak kaynak öne çekilmiştir. Bu ay ilave 7.5 milyar TL nakit aktarılacaktır. Şimdiye kadar AFAD’ın talebi üzerine yaklaşık 12 milyar TL nakit aktarımı yapılmıştır” denildi. 

‘100 BİN TL NAKDİ YARDIMDA BULUNACAĞIZ’

Kamu personeli ve emeklilerin şubat ayı maaşlarının öne çekilerek ödendiği, depremde zarar gören her aileye 10 bin, taşınanlara 15 bin TL yardım yapıldığı belirtilip, şunlar kaydedildi: 

“Deprem bölgesi dışındaki illere kendi araçları ile giden vatandaşlarımızın yakıt masraflarını karşılıyoruz. Vatandaşlarımızdan konteyner kentler dışında barınacaklara; kiracılara aylık 3 bin, ev sahiplerine aylık 5 bin TL kira yardımı yapılacaktır. Depremde hayatını kaybedenlerin yakınlarına acil ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri amacıyla 100 bin TL nakdi yardımda bulunacağız. Deprem sonrası dönemde, ‘Hazine Destekli Kefalet Sistemi’ kapsamında daha çok firmanın finansmana erişimini kolaylaştırmak ve depremin ülkemiz genelinde ekonomik faaliyetler ve ticari işletmeler üzerindeki negatif etkilerini azaltmak amacıyla 250 milyar TL olarak yakın dönemde ilan ettiğimiz ‘Kredi Garanti Fonu’ (KGF) paketini de 100 milyar TL artışla 350 milyar TL’ye çıkardık. Deprem bölgesinde faaliyet gösteren işletmeler için ‘Hazine Destekli Kefalet Sistemi’ kapsamında; 10 milyar TL kefalet limitini haiz, yaklaşık 11,3 milyar TL kredi hacmine sahip ve azami 12 ay ödemesiz dönem dahil olmak üzere azami 60 ay vadeli ‘Deprem Bölgesi İşletme Giderleri Destek Paketi’ ve 10 milyar TL kefalet limitini haiz, yaklaşık 11,2 milyar TL kredi hacmine sahip azami 36 ay ödemesiz dönem dahil olmak üzere azami 120 ay vadeli ‘Deprem Bölgesi Yatırım Destek Paketi’ni hazırlayarak yürürlüğe aldık. Operasyonel süreçlerin tamamlanmasının akabinde kullandırımlara başlanacaktır.” 

‘ÇİFTÇİLERİMİZİN KREDİLERİNİ 1 YIL ERTELİYORUZ’

Deprem bölgesinde ‘Hazine Destekli Kefalet Sistemi’ kapsamında halihazırda kredi kullanmış olan işletmelerden 31 Aralık 2023’e kadar yapılandırma komisyonu alınmayacağı kaydedildi. Deprem nedeniyle işleri veya işletmesi zarar gören esnaf ve sanatkarlara Halk Bankası’nca kullandırılan Hazine faiz destekli kredi ödemelerinin de 6 aylığına faizsiz olarak ertelendiği aktarılan açıklamada, “Deprem bölgesinde zarar gören çiftçilerimizin Hazine faiz destekli kredilerini 1 yıl süreyle faizsiz erteliyoruz. Çiftçilerimize, her bir büyükbaş (sığır, manda) hayvanı için 500 TL, küçükbaş (koyun, keçi) hayvanı için de 50 TL yem desteği veriyoruz. Deprem bölgesindeki çiftçilerimize mazot ve gübre desteklerini ayni vermek yerine nakdi olarak ödüyoruz. Depremin işgücü piyasalarında yaratabileceği hasarları öngörerek, sigortalılarımızın çalışma hayatından uzak kalabileceği bu geçici dönemde, bölgesel kriz sebepli kısa çalışma başvurularının kabulüne başlanıldı. Ayrıca olağanüstü hal ilan edilen illerde ‘Kısa Çalışma Ödeneği’ şartlarını sağlayamayan kişilere ise ‘Nakdi Ücret Desteği’ verilecektir. Bununla birlikte, istihdamın korunması amacıyla OHAL süresince sınırlı haller dışında iş akdi fesih yasağı getirilmiştir. Afet bölgesi ilan edilen yerlerde yaşayan vatandaşlarımıza ilk aşamada 3 ay süresince TMO tarafından un ve benzeri gıda maddelerinin hibe edilmesine ilişkin çalışmalar başlamıştır” denildi. 

‘VERGİ, CEZA, FAİZ ÖDEMELERİ ERTLENDİ’

Açıklamada, deprem bölgesindeki mükelleflerin 6 Şubat 2023 ile 31 Temmuz 2023 tarihleri arasında yerine getirmeleri gereken vergisel yükümlülüklerin ertelendiğine dikkat çekilerek, “Mücbir sebep süresince, verilmesi gereken vergi beyanname ve bildirimlerinin verilme süreleri 15 Ağustos 2023 günü sonuna kadar, bu beyanname ve bildirimler üzerine tahakkuk eden vergilerin ödenme süreleri de 31 Ağustos 2023 gününe kadar uzatılmıştır. Halen uygulaması devam eden 7256 ve 7326 sayılı ‘Yapılandırma Kanunları’ kapsamında Mart, Mayıs ve Temmuz 2023 aylarında ödenmesi gereken taksitlerin ödeme süreleri; mücbir sebep halinin bitim tarihini izleyen Ağustos, Ekim ve Aralık 2023 tarihlerine uzatılmıştır. Mücbir sebep halinin başladığı tarihlerden önce tahakkuk etmiş olup vadesi bu tarihlerden sonrasına rastlayan her türlü vergi, ceza ve gecikme faizinin ödeme süresi ve 2023 yılı motorlu taşıtlar vergisinin ikinci taksit ödeme süresi 31 Ağustos 2023 günü sonuna kadar uzatılmıştır. Diğer taraftan; bu kapsamdaki mükelleflerden 2023 yılı birinci geçici vergi dönemine ilişkin geçici vergi beyannamesi alınmayacaktır. Ayrıca deprem bölgesinde bulunan borçluların vergi dairelerine olan borçları faiz alınmaksızın azami 24 ay süreyle taksitlendirilecektir” denildi. 

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Reklam