Sosyal medyada bizi takip edin

Ekonomi

Bakan Yumaklı’nın Kırmızı Et İthalatı Hedefi: “Üretimimizi Artıracağız”

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, kırmızı et ithalatını sona erdirmeyi hedeflediklerini duyurdu.

Yayınlanma tarihi:

Güncelleme:

Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, kırmızı et ithalatını sona erdirmeyi hedeflediklerini duyurdu. Yumaklı, gıda arz güvenliğinin milli güvenlik kadar önemli olduğunu vurguladı.

Bakan Yumaklı, Iğdır’daki Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) Kazım Karabekir İşletmesi’nde çalışmalarını sürdürdüğünü, Şubat ayında tanıtılan Hayvancılık Üretimi Geliştirme Projesi’nin üç ana hedefe sahip olduğunu belirtti. İlk olarak, sürdürülebilir bir şekilde uygun maliyetle hayvan temininin amaçlandığını ifade eden Yumaklı, “İkinci hedefimiz, işletmenin uygun maliyetle kırmızı kırmızı ulaşımını sağlamak ve sonuçta Türkiye’nin et ve hayvan ithalatıyla ilgili bankalarını kapatmak” dedi.

Yeni destekleme modelinin ilk kez kadın ve genç çiftçilere pozitif verimini aktaran Bakan Yumaklı, gıda arz güvenliğinin en az milli güvenlik kadar önemli olduğunu yineledi. Ayrıca hastalığın oranlarının yaklaşık yüzde 80 azaldığını belirtti.

Hayvancılıkta Üç Ana Hedef

Bakan Yumaklı, Hayvancılıkta Üretim Geliştirme Projesi’nin hayırlı olmasını dileyerek, üç ana hedefe dikkat çekti. “İlk olarak, uygun maliyetle sürdürülebilir şekilde hayvan teminini sağlamak. İkinci olarak, işletmenin uygun maliyetle kırmızı ve ulaşımını sağlamak ve sonuçta Türkiye’nin et ithalatıyla ilgili konuları seçme şeklinde konuştu.

Iğdır’daki TİGEM işletmesinde gazetecilere bilgi veren Yumaklı, Hayvancılık Yol Haritası’nı Şubat ayında açıkladıklarını hatırlattı. Yol haritasının ana amacının verimli, kaliteli ve sağlıklı üretimin arttırılması olduğunu belirtti.

“5 yıllık hedeflerimiz sayesinde birçok uygulamayı hayata geçiriyoruz. Türkiye’nin hangi bölgelerinde hangi tür hayvansal üretimin sistemine süt planlamaları yaptık. Yeni destekleme modelinde kadın ve genç çiftçilere pozitif etki yaparak aile birimlerine daha fazla destek sağlıyoruz. Iğdır’ın da içinde yer aldığı 19 ilimizi Besilik Malzeme Üretim Bölgesi olarak belirledik ve bu illerde planlı üretim yapanlara ilave destek sunuyoruz” dedi.

Şap Hastalığıyla Mücadele

Yumaklı, hayvan hastalıklarıyla mücadeleye yönelik yoğun bir program başlattıklarını ve bu sonbaharda büyükbaş hayvanlara üçüncü doz aşı uygulamasına geçtiklerini ifade etti. “Geçtiğimiz gruplara göre görülen şap hastalığı belirtileri yaklaşık yüzde 80 tık azaldı. Hayvan hastalıklarıyla mücadelemiz, üreticimizle omuza kararlı şekilde devam edecek” diye ekledi.

Islah Eylem Planı çerçevesinde, sütçü ırk olan siyah alaca ırkında referans yerine oluşturduklarını Yumaklı, bu yıl içerisinde simental ırkında da genetik testlerle damızlık verileri belirlemeye başlamalarını duyurdu.

Damızlık Merkezleri Oluşturulacak

Yumaklı, anaç hayvan sayısını artırmanın Hayvancılık Yol Haritası’nın en önemli güvenirliklerinden biri olduğunu vurguladı. “Anaç hayvan sayınız ne kadar fazla olursa, üretiminiz de o kadar fazla olacaktır. Iğdır ve Şanlıurfa Ceylanpınar’daki TİGEM çiftliklerimiz damızlık merkezleri olacak. Buralardaki anaç hayvan sayısını artırmak, aile işletmelerimize uygun maliyetle buzağı geliştirmek şeklinde konuştu.

Bakan Yumaklı, “Bütün bunlar, gıda arz güvenliğinin en az milli güvenlik kadar önemli olduğunu bir kez daha gösteriyor. Bu seçenek üç ana fiyat var: Uygun maliyetle hayvan temini, uygun maliyetle kırmızı ete erişim ve ithalatı sorunları kapatmak. Hayvancılıkta Üretimi Geliştirme Projemiz çiftçilerimize ve günümüze hayırlı olsun” diyerek birikimlerini tamamladı.

KAYNAK: HABER MERKEZİ

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Reklam