Sosyal medyada bizi takip edin

Politika

Bakan Tunç: Türkiye’nin kısa sürede gri listeden çıkacağına inanıyorum

Yayınlanma tarihi:

Güncelleme:

Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

ADALET Bakanı Yılmaz Tunç, Ekonomik Kalkınma ve Ä°ÅŸbirliÄŸi Örgütü’ne baÄŸlı Mali Eylem Gücü (FATF) tarafından kara para aklama ve terörizmin finansmanının engellenmesinde yetersiz kaldığı gerekçesiyle gri listeye alınan Türkiye’nin, önemli düzenlemeler yaptığını söyledi. Tunç, “Ben kısa süre içerisinde Türkiye’nin hak etmediÄŸi gri listeden süratle çıkacağına inanıyorum” dedi.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, DHA’ya yaptığı açıklamada, FATF tarafından Türkiye’nin, 40 FATF standardının 39’una uyumlu olduÄŸuna iliÅŸkin paylaşılan raporu hatırlatarak, Türkiye’nin artık ‘gri’ listeden çıkacağına inandıklarını söyledi. Bakan Tunç, “‘Mali Eylem Görev Gücü’ dediÄŸimiz FAFT’ın 2020 yılında eksiklikler hususunda tespiti olmuÅŸtu. Kara paranın aklanması suçu, terörün finansmanı suçu, dernekler kanunu ve ilgili mevzuatlarda önemli deÄŸiÅŸiklikler yaptık. Mali Eylem Görev Gücü’nün eksiklik tespit ettiÄŸi hususlarda mevzuat eksikliklerinin tamamını yerine getirdik. Mali Eylem Görev Gücü de bunu kabul ediyor. Mevzuat anlamında ‘Türkiye’nin, bir eksiÄŸi yok bunu tespit ettik’ diyor. Uygulama anlamında bazı tespitleri var. Uygulama noktasında da özellikle son aylarda gerçekleÅŸtirilen operasyonlarla önemli ilerlemeler saÄŸlanmaya baÅŸlandı. İçiÅŸleri Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve Hazine Bakanlığı, MASAK ve Adalet Bakanlığımız güzel bir koordinasyonla bu çalışmaları yürütüyorlar. Ben kısa süre içerisinde Türkiye’nin hak etmediÄŸi ‘gri’ listeden süratle çıkacağına inanıyorum. Türkiye özellikle kara paranın aklanması suçu ve terörün finansmanı suçu konusunda bu suçların önlenmesi konusunda çok hassas. Bu konuda kararlıyız. Belki soruÅŸturma ve müsadere kararlarına iliÅŸkin sayısal rakamları ortaya koyarak geldiÄŸimiz mesafeyi açıklarız” diye konuÅŸtu. 

‘DEPREM DAVALARI AÇILMAYA DEVAM EDÄ°YOR’

Bakan Tunç, 11 ili etkileyen deprem felaketinin ardından yıkılan binalarla ilgili soruÅŸturmaların sürdüğünü söyleyerek, “Åžu anda cezaevlerinde depremden dolayı binalarının yıkılmasından sorumlu tutulan 351 tutuklu var. 642 de adli kontrolle serbest bırakılmış olan var. Davalar peyder peyder açılmaya devam ediyor. SoruÅŸturma süresinin biraz zaman almasının sebebi alınan örnekler toplandıktan sonra bilir kiÅŸilere verildi. Bilir kiÅŸiler rapor hazırlayacak. Bu raporlar doÄŸrultusunda binaların yıkılmasıyla ilgili olarak sorumlular tespit edildiÄŸinde ona göre davalar açılacak, tutuklamalar ya da serbest bırakmalar ona göre karar verilecek” dedi.

’20 YENÄ° Ä°DARE MAHKEMESÄ° KURULDU’

Bakan Tunç, deprem bölgesinde ÅŸu ana kadar Hakimler Savcılar Kurulu tarafından 20 yeni idare mahkeme kurulduÄŸunu söyleyerek, “9’nu yeni atamalarla faaliyete geçirdik. Hatay’da idare mahkeme sayısı 2’ den 4’e çıktı. 2 yeni mahkeme kurduk. Kahramanmaraş’ta 1’den 3, Adıyaman’da 1’den 2’ye, Malatya’da 2’den 3’e, Urfa’da 2’den 3’e, Antep’te 3’ten 4’e, Osmaniye’de ilk kez idare mahkemesi kuruldu. Yeni planladıklarımız var. 11 yeni mahkemeyi de ihtiyaca göre Hakimler Savcılar Kurulumuzun aldığı karar doÄŸrultusunda faaliyete geçireceÄŸiz. Bölgede ağır hasar gören 15 adliye ile ilgili yapım sürecini baÅŸlattık. 11 cezaevimiz ağır hasarlıydı. Oradaki 12 bin mahkumu baÅŸka yerlere naklettik. Kısa süre içerisinde hem adliyelerimiz, hem cezaevlerimizi, hem adliye lojman ihtiyaçlarını gidermemiz gerekiyor. Bunun için TOKÄ° ile iÅŸ birliÄŸimiz var” diye konuÅŸtu.

FETÖ DAVALARINDA SON DURUM

FETÖ ile mücadele konusunda yapılan çalışmaların devam ettiÄŸini belirten Bakan Tunç, “Bu mücadelede 693 bin 162 kiÅŸiye adli iÅŸlem yapılmıştı. Åžu anda devam eden 67 bin 893 soruÅŸturma var, 26 bin 667 devam eden dava var. Åžu ana kadar 253 bin 754 kiÅŸi hakkında karar verildi. 122 bin 632 mahkumiyet kararı verildi. 97 bin 139 beraat, 27 bin 98 hükmün açıklanması geri bırakılması, 6 bin 885 de diÄŸer kararlar. Åžu anda cezaevlerinde 15 bin 539 hükümlü ve tutuklu var. Bunun 12 bin 108’i hükümlü, 2 bin 605 hüküm özlü, 826’sı da tutuklu. 185 bin 649 da adli kontrol. Toplamda 30 bin 672 kiÅŸi hakkında yakalama kararı var. 289 fiili darbe davası açıldı, yargılandılar. Bunların tamamı bitti. 265’i Yargıtay aÅŸamasına getirildi. 166’sı onandı, 47’si bozuldu, tekrar görülmeye devam ediyor. 42’si de Yargıtay’da görüşülmesi devam ediyor. 10’u istinafta, 29’u da bozma sonrası ilk derece mahkemesinde devam ediyor. Bu fiili darbe davalarında toplamda 289 davada 4 bin 891 mahkumiyet kararı çıktı. 1634 kiÅŸi hakkında ağırlaÅŸtırılmış müebbet kararı verildi. 1366 kiÅŸi hakkında müebbet cezası, 1891 kiÅŸi hakkında da süreli hapis cezası verildi. 2 bin 870 kiÅŸi hakkında beraat, 964 kiÅŸi hakkında da ceza verilmemesine karar verildi. Ceza alanlardan büyük bölümüne de ÅŸehit sayısı kadar ceza verildi.”

‘Ä°SVEÇ’TEN 28 Ä°ADE TALEBÄ°NDE BULUNDUK’

Bakan Tunç, FETÖ konusunda dünya ülkelerinden, ‘iade’ taleplerine iliÅŸkin de “Hem iade hem kırmızı bülten, istinabe taleplerimiz oldu. 3 Temmuz itibarıyla; adli makamlardan Adalet Bakanlığı’na gönderilen iade talepleri 2 bin 100. 112 ülkeye bin 269 kiÅŸi hakkında 1387 iade talebinde bulunmuÅŸtuk. Bu taleplerden maalesef 3 tanesi kabul edildi. 2 tanesi Romanya, 1 tanesi Cezayir, 374 talebimiz de reddedildi. Bugüne kadar Ä°sveç’ten 28 iade talebinde bulunduk. Bunlardan 22 tanesi reddedildi. 2 bin 200 kırmızı bülten talebinden ise şu ana kadar kabul edilen bir talep olmadı. Adli yardımlaÅŸma konusunda da ÅŸu ana kadar 24 talep yerine getirildi” dedi.

’19 BÄ°N KİŞİ CEZAEVÄ°NE GERÄ° DÖNECEK’

Covit-19 salgını sürecinde açık cezaevinde çıkan hükümlerle ilgili yasal düzenlemenin hayata geçtiÄŸini hatırlatan Bakan Tunç, “Covid -19 izninden yararlanan 116 bin kiÅŸi var ÅŸu anda. Meclisin son yaptığı düzenleme doÄŸrultusunda denetim serbestliÄŸine 5 yıl kalanlar cezaevlerine geri dönmeyecekler, 5 yıldan fazla olanlar yani yüksek cezası olanlar kalan cezalarını çekmek üzere tekrar cezaevine geri dönmek durumunda kalacaklar. Geri dönecekler toplamda 19 bin kiÅŸi” dedi.

Yürürlüğe giren yasal düzenleme ile kapalı cezaevlerinde bulunan ve açık cezaevlerine geçme hakları olanların, 3 yıl önce açık cezaevlerine çıkacaklarını belirten Bakan Tunç, “Açık cezaevinden de denetimli serbestlik haklarının süresi dolduÄŸunda ki burada da en az 3 ay açık cezaevinde kalması gerekiyor. Dolayısıyla kapalıdakiler de 3 yıl erken açık cezaevine çıkmış olacaklar. Açık cezaevinde süresini doldurduktan sonra da 3 yıl denetimli serbestlik hakkından yararlanmış olacak” dedi.

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Reklam