Eğitim
Bakan Tekin: Öğrencilerimizin kelime haznesini geliştirmeyi hedefliyoruz
MİLLİ Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, çocukların ana dil becerilerinin geliştirilmesi için başlatılan ‘Dilimizin Zenginlikleri Projesi’ kapsamında her kademedeki öğrenciler için ayrı eylem planları hazırladıklarını belirterek, “Türk klasikleri okuyacaklar. 4 temel dil becerisine yönelik olarak deneme, öykü ve benzeri yazımlar üretecekler. Yapacağımız faaliyetlerle öğrencilerimizin kelime haznesini geliştirmeyi hedefliyoruz” dedi.
Bakan Tekin, okullarda yapılacak söz varlığını zenginleştirme çalışmaları ile öğrencilerin Türkçenin zenginliklerini tanımasını ve buna bağlı olarak dili iyi kullanmasını, düşünce dünyasını geliştirmesini amaçlayan ‘Dilimizin Zenginlikleri Projesi’nin tanıtım toplantısına katıldı. Bakanlıkta gerçekleştirilen toplantıda ilk olarak projeyi tanıtan video gösterildi. ‘Sözlük Özgürlüktür’ sloganıyla hayata geçirilecek proje kapsamında yapılacak çalışmalarla öğrencilerin kelime haznelerini ve dil öğrenme becerilerinin geliştirilmesi, bunun sonucunda ise kitap okuma alışkanlığı kazanmalarının hedeflendiği bildirildi.
‘ÇOCUKLARIMIZIN KELİME HAZNESİ ZAYIFSA BİZİM DE PAYIMIZ VAR’
Toplantıda konuşan Bakan Tekin, haziran ayının başından bu yana Türkçe ve ülkeyi bir arada tutan değerler üzerinde çaba sarf ettiklerini belirterek, ana dilin çocukların hem akademik başarı için hem de Türkçeyi iyi kullanıp kendilerini ifade edebilmeleri için önemli bir referans kaynağı olduğunu söyledi. Tekin, çocukların sadece akademik hayatta değil; iş hayatında, toplumsal hayatta ve aile hayatında da kendilerini başarılı bir şekilde ifade etmeleri için geliştirilmiş ana dilin önemine vurgu yaparak, “Bakanlık olarak bizim temel gayemiz Türk milli kimliğini ve her bir evladının kişiliğini güçlü kılmak ise o zaman ana dil kullanımını desteklemek, ana dili güçlendirmek bizim bakanlığımızın temel görevlerinden bir tanesi olacaktır. Binlerce yıllık devlet geleneği ve medeniyet kültürüne sahibiz. Bakanlık olarak bize düşen görev; bu birikimi gelecek kuşaklara aktarmamız. Eğer bugün çocuklarımızın gündelik hayatta kullandığı, ifade ettiği kelime haznesinin zayıflığından bahsediyorsak bunda bizim de payımız var. Sorumluluğumuzu yerine getirmek için adımlar atmaya çaba sarf ediyoruz” dedi.
‘BU MEDENİYET DİLİYLE BİR KÜLTÜR ÜRETMEK ZORUNDAYIZ’
Türk Dil Kurumu’nun Cumhuriyet’in 100’ncü yılı nedeniyle yayımladığı sözlükte Türkçenin zenginliğinin bir kez daha gösterildiğini kaydeden Tekin, Türkçe konuşan insan sayısının bugün yüz milyonlarla ifade edilebileceğini ve Türk Devletleri Teşkilatı’nda bu anlamda ciddi çalışmalar başlatıldığını söyledi. Tekin, “Bu zenginliği ve canlılığı bir medeniyet idealine dönüştürmek zorundayız. Bu medeniyet diliyle bir kültür üretmek zorundayız. Biz dilimize gereken önemi vermezsek başkalarından da bu hassasiyeti göstermesini beklememeliyiz. Yakın bir zamanda Türkçe dersleriyle ilgili olarak, sınavlarla ilgili olarak attığımız adımların mantığı bu kültür ve medeniyete katkı sağlamaktır” diye konuştu.
‘KONUŞTUĞUMUZ KELİME SAYISINI ARTIRALIM’
Proje kapsamında, her kademedeki öğrenciler için ayrı ayrı eylem planları hazırlandığını dile getiren Tekin, “Bu eylem planını yakın bir zamanda okullarımızda idarecilerimizle paylaşmış olacağız. Biz bu projenin merkezine ‘sözlük okuma’ etkinliğini aldık. Ailelere ulaşıp buluşmalar, etkileşimli kitap okumaları yapacağız. Uzmanlar davet edilecek. Şiirler, seçilmiş beyitler ezberletilecek. Türk klasikleri okuyacaklar. 4 temel dil becerisine yönelik olarak deneme, öykü ve benzeri yazımlar üretecekler. Dijital platformlarda Türkçeyi kullanıp tasarımlar yapacaklar. Yazma yarışmaları organize edilecek. Yapacağımız faaliyetlerle öğrencilerimizin kelime haznesini geliştirmeyi hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.
Tekin ayrıca, projenin uygulanmasında sahada kendilerine en çok yardımcı olarak kişilerin öğretmenler olduğunu ve tüm öğretmenleri branş gözetmeksizin projeye sahip çıkması gerektiğini işaret ederek, “Bu topyekun birlikte yürütülecek bir proje. Ben sadece öğrencilerimizin değil; öğretmenlerimizin, idarecilerimizin, toplumdaki herkesin böyle bir farkındalık oluşturmasını arzu ederim. Gündelik hayatta konuştuğumuz kelime sayısını biraz artıralım. Biraz daha farklı kelimelerle konuşalım” dedi.