Ekonomi
Bakan Şimşek’ten Asgari Ücret Zammı İçin Net Mesaj: Çalışanlar Ezdirilmeyecek
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yaptığı açıklamalarda asgari ücret zammı ve ekonomik reformlarla ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yaptığı açıklamalarda asgari ücret zammı ve ekonomik reformlarla ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu.
Şimşek, “Çalışanlarımızı hiçbir şekilde enflasyona ezdirmedik, ezdirmeyeceğiz” diyerek asgari ücret artışları konusundaki tutumlarını net bir şekilde ifade etti.
“Asgari Ücret Komisyonla Belirleniyor”
Asgari ücretin bir komisyon tarafından belirlendiğini hatırlatan Bakan Şimşek, “Bu aşamada bir değerlendirme yapmam doğru olmaz. Gönül ister ki daha yüksek katma değerli ürünler üretelim, teknolojik dönüşümümüzü hızlandıralım ve asgari ücretimiz çok daha yüksek olsun. Bunun için yapısal reformlar kapsamında AR-GE, teknolojik, yeşil ve dijital dönüşüme büyük önem veriyoruz” dedi.
“Geçmişte de Enflasyona Ezdirmedik”
Bakan Şimşek, asgari ücrette yapılan artışlarla çalışanların enflasyona karşı korunduğunu belirtti. Şimşek, “Geçen yıl asgari ücreti yüzde 107,5 artırdık, oysa enflasyon yüzde 65’ti. Bu yıl enflasyonu yüzde 44’e revize ettik ve yüzde 49 artış yaptık. Çalışanlarımızı hiçbir şekilde enflasyona ezdirmedik, ezdirmeyeceğiz” ifadelerini kullandı.
Vergilendirme Politikaları ve Teşvikler
Vergi politikalarına da değinen Şimşek, asgari ücretin vergi dışı bırakılmasının devlet bütçesine etkisine dikkat çekti. Şimşek, “Vergi harcamalarının 853 milyar lirası asgari ücretin vergiden muaf olmasından kaynaklanıyor. Bu konuda eleştiriler alıyoruz ama çalışanlarımızın lehine olan bu uygulamayı sürdürüyoruz” dedi.
Şimşek ayrıca engelli, yaşlı, emekli, şehit, dul ve yetimler için yapılan vergi muafiyetlerinin 259,2 milyar lira olduğunu belirtti. AR-GE ve tasarım teşvikleri için ise 147,3 milyar liralık vergiden vazgeçildiğini açıkladı.
“Zengini Vergilendiriyoruz”
Vergi reformları hakkında da konuşan Şimşek, büyük şirketlere yönelik vergilendirme düzenlemelerine değindi. Şirketlerin asgari yüzde 10 vergi ödemesini zorunlu kılan düzenlemeleri hayata geçirdiklerini belirtti. Şimşek, “Çok uluslu şirketler için minimum yüzde 15 vergi getirdik. Sermayeyi destekleyen düzenlemeleri daralttık ve Kur Korumalı Mevduata (KKM) stopaj vergisi uygulaması başlattık. Zengini vergilendiriyoruz” diye konuştu.
Bakan Şimşek’in açıklamaları, milyonlarca çalışanın asgari ücret zammıyla ilgili merakını artırırken, ekonomik reformların sürdürüleceğinin altını çizdi.
KAYNAK: HABER MERKEZİ