Sağlık
Bakan Koca: Acil durumlarda, fikri mülkiyeti düzenleyen insan temelli adımlar atmalıyız
SAÄžLIK Bakanı Fahrettin Koca, İsviçre’de katıldığı toplantıdaki konuÅŸmasında “Halk saÄŸlığı acil durumlarında, fikri mülkiyeti düzenleyen daha insan temelli somut adımları hızla atmamız gerektiÄŸine inanıyorum” dedi.
SaÄŸlık Bakanı Fahrettin Koca, Ä°sviçre’nin Cenevre kentinde düzenlenen 75’inci Dünya SaÄŸlık Asamblesi’ne katıldı. Bakan Koca, Genel Kurul’da yaptığı konuÅŸmada, son dönemde uluslararası toplumun peÅŸ peÅŸe pandemi ve Ukrayna krizi gibi iki öngörülemeyen felaketle karşı karşıya kaldığını belirterek, “Her iki durum da saÄŸlığın uluslararası iliÅŸkilerin vazgeçilmez bir bileÅŸeni olduÄŸunu açıkça ortaya koymuÅŸtur. Bugün geldiÄŸimiz noktada, enerji ve ticaret gibi saÄŸlığın da sorunların çözümünde etkili bir araç olduÄŸunu kabul etmek zorundayız. Ancak; bu noktada, bir samimiyet testine de ihtiyacımız olduÄŸunu düşünüyorum. Biz saÄŸlıkçıların rolü, çatışmaların doÄŸurduÄŸu olumsuz etkilerle mücadeleden çok daha öte olmalıdır. Bizim insan saÄŸlığı temelindeki duruÅŸ ve kararlılığımız, telafiden ziyade caydırıcı bir unsur olmalıdır” ifadelerini kullandı.
‘Ä°NSAN TEMELLÄ° SOMUT ADIMLARI HIZLA ATMALIYIZ’
Bakan Koca, pandemi ve Ukrayna’daki durumun, tüm dünyaya insanı odaÄŸa alan bir yaklaşımın ve uluslararası dayanışmanın önemini gösterdiÄŸini aktararak şöyle konuÅŸtu:
“SaÄŸlık söz konusu olduÄŸunda çıkar ve tahakküm çabalarının terk edilmesi gerektiÄŸi, aksine bir tutumun doÄŸrudan insan hayatına mal olduÄŸu bir kez daha anlaşıldı. Pandeminin ilk gününden itibaren tüm gözler Dünya SaÄŸlık Örgütü’ne (DSÖ) çevrildi. DSÖ tarihinde belki de ilk kez bu kadar büyük bir ilgi ve sorumlulukla karşı karşıya kaldı. DoÄŸal olarak DSÖ’nün bu süreçte dünyadaki her milletin ve bireyin saÄŸlık hakkını koruması beklenmiÅŸtir. Ayrıca; bilgiye, ilaca, aşıya, saÄŸlık hizmetine eriÅŸimde adaletin saÄŸlanmasında liderlik yapması da beklenmiÅŸtir. Evet, zaman zaman bu çabaları gördük ve takdir ettik. Ancak yeterli olmadığını bugün bu platformda konuÅŸmamız gerekiyor. Halk saÄŸlığı acil durumlarında, fikri mülkiyeti düzenleyen daha insan temelli somut adımları hızla atmamız gerektiÄŸine inanıyorum.”
Kovid- 19 pandemisiyle mücadele sürecinin, baÅŸlangıcından itibaren her bir anıyla üzerinde çalışılması gereken bir dersler bütünü olduÄŸuna iÅŸaret eden Koca, “Ãœlkem, pandeminin ilk gününden itibaren bu sınavı tüm aÅŸamalarında baÅŸarıyla vermiÅŸ; saÄŸlık sistemimiz hiçbir aÅŸamada aksamamıştır. Türkiye, CunhurbaÅŸkanımız Recep Tayyip ErdoÄŸan’ın liderliÄŸinde; yalnızca kendi vatandaÅŸlarına en üst düzeyde hizmet sunmakla kalmamış; 161 ülke ve 14 uluslararası kuruluÅŸa koruyucu ekipman bağışı, bilgi ve tecrübe paylaşımı ve Afrika BirliÄŸi’nin Afrika Aşı Edinme Vakfı (AVAT) aracılığıyla aşı yardımı gibi farklı alanlarda uluslararası dayanışmanın güçlü bir örneÄŸini ortaya koymuÅŸtur. GeldiÄŸimiz noktada, kendi geliÅŸtirdiÄŸimiz aşımız olan Turkovac’ın uluslararası dayanışmanın bir parçası olması için de aynı niyeti taşımaktayız” açıklamasında bulundu.