Sosyal medyada bizi takip edin

Politika

Bakan Fidan, Suudi Arabistan’a gidecek

Yayınlanma tarihi:

Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

Bakanlık kaynaklarından alınan bilgilere göre; Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, yarın Riyadda gerçekleştirilecek Türk-Suudi Koordinasyon Konseyinin ikinci toplantısı sebebiyle Suudi Arabistanı ziyaret edecek. Söz konusu toplantı, Bakan Fidan ve Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysalın eş başkanlıklarında düzenlenecek. Dışişleri Bakanı Fidan bu vesileyle Suudi Arabistanı son 1 yıl içinde 3üncü kez ziyaret etmiş olacak. Bakan Fidan, son olarak 28-29 Ocak 2025te Suudi Arabistana çalışma ziyareti gerçekleştirmişti. Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal da bu yıl 11-12 Nisanda Antalyada düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT)-Arap Ligi (AL) Gazze Temas Grubu Toplantısına katılmak üzere Türkiyeyi ziyaret etmişti.

TİCARET HACMİNİ ARTIRMA HEDEFLERİ DİLE GETİRİLECEK

Bakan Fidanın görüşmelerinde, iki ülke arasında her alanda hızla gelişen iş birliğinin memnuniyet verici olduğunu, Türkiyenin Suudi Arabistanla ticaret hacmini daha da artırmayı hedeflediğini vurgulaması bekleniyor. İki ülkenin stratejik diyaloğunun bölgesel barış ve istikrara katkı sunduğunu da dile getirmesi öngörülen Bakan Fidanın, İİT başta olmak üzere, İslam dünyasının karşı karşıya olduğu sınamalar karşısında dayanışma gösterilmesinin önem taşıdığını, Gazzede kalıcı ateşkesin sağlanmasının ve yeniden inşa çalışmalarının başlatılmasının öncelikli olduğunu muhataplarına aktarması bekleniyor.

Fidanın ayrıca, yaptırımların kaldırılmasının Suriyenin kalkınmasına ivme kazandıracağını, Türkiye ve Suudi Arabistanın Suriye konusunda gösterdiği dayanışmanın uluslararası toplum bakımından da teşvik edici olduğunu, İsrailin Suriyeyi istikrarsızlaştırmaya yönelik saldırılarının durdurulması gerektiğini vurgulaması öngörülüyor.

İKİLİ VE BÖLGESEL İŞ BİRLİĞİ

Türkiye ile Suudi Arabistan arasındaki ticaret hacmi 2024 yılında yaklaşık 8 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. İki ülke İİT-AL Gazze Temas Grubu kapsamındaki çalışmalar dahil olmak üzere, bölgesel konularda da yakın iş birliği ve diyaloğu sürdürüyor.

TÜRK-SUUDİ KOORDİNASYON KONSEYİ

Türk-Suudi Koordinasyon Konseyi, iki ülke arasındaki ilişkileri tüm boyutlarıyla kurumsal bir çerçevede takip etmek amacıyla 2016 yılında Türk ve Suud Dışişleri bakanlarının başkanlığında iş birliği ve istişare mekanizması olarak kuruldu. Konseyin ilk toplantısı 7-8 Şubat 2017 tarihlerinde Ankarada gerçekleştirildi. Konsey bünyesinde Diplomatik ve Siyasi Komite, Askeri ve Güvenlik Komitesi, Kültür, Spor, Medya ve Turizm Komitesi, Sosyal Kalkınma, Sağlık ve Eğitim Komitesi ve Ticaret, Sanayi, Yatırım, Altyapı ve Enerji Komitesi olmak üzere, iki ülkeden ilgili kurumların katıldığı beş alt komite yer alıyor.

Yarınki toplantıyla, Türkiye ile Suudi Arabistan arasındaki ilişkilerin seyrinin kapsamlı biçimde gözden geçirilmesi, iş birliğini daha da güçlendirmeye yönelik olarak atılabilecek adımların ele alınması ve komitelerin yapmış olduğu çalışmaların değerlendirilmesi öngörülüyor.

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Reklam