Dünya
Bakan Fidan: Dünya kamuoyunun taşıyamayacağı büyük bir vicdani yük olur
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Arnavutluk’a yaptığı ziyaret kapsamında Arnavutluk Avrupa ve Dışişleri Bakanı Igli Hasani ile ortak basın toplantısı düzenledi. Bakan Fidan, Gazze’deki trajediye ilişkin açıklamasında, “Bombalardan ve kurşunlardan ölen insanlara ilaveten, on binlerce, yüz binlerce insanı açlıkla kaybedebiliriz. Bu dünya kamuoyunun taşıyamayacağı büyük bir vicdani yük olur” dedi.
Bakan Fidan, Arnavutluk’a yaptığı ziyarette mevkidaşı Hasani ile görüşme gerçekleştirdi. Görüşmenin ardından iki bakan, ortak basın toplantısı düzenledi. Bakan Fidan, mevkidaşı Hasani ile iki ülke arasındaki ilişkilerin yanı sıra bölgesel ve küresel sorunları da ele aldığını söyledi. Fidan, Gazze’de yaşanan insani trajediye ilişkin yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:
“Gündemimizde bir diğer konu da Gazze’de devam eden trajedi. Biliyorsunuz on binlerce masum Filistinli günlerdir dünya kamuoyunun gözü önünde katledilmeye devam etmekte. Geldiğimiz noktada başka bir trajedi seviyesiyle karşı karşıyayız. Binlerce insanı biz kurşunlardan ve bombalardan kaybetmişken şimdi İsrail tarafından Gazze’de rehin alınmış milyonlarca Filistinlinin açlıkla ve salgın hastalıkla katledilme tehlikesiyle karşı karşıyayız. Gazze’ye girilmesine izin verilmeyen insani yardımlar, tıbbi malzemeler, içeride büyük bir felaketin habercisi şu anda. Uluslararası kamuoyunun bugüne kadar gösterdiği çaba ve niyet maalesef olması gereken yardımın içeriye girmesini mümkün kılmamıştır. Bu nedenle buradan uluslararası kamuoyunu daha farklı yöntemler kullanarak, rehin alınmış 2 milyon insanın açlıkla ve salgın hastalıkla yok edilmesini önleyici tedbirler almaya davet ediyorum. Aksi takdirde çok geç olabilir. Bombalardan ve kurşunlardan ölen insanlara ilaveten, on binlerce, yüz binlerce insanı açlıkla kaybedebiliriz. Bu dünya kamuoyunun taşıyamayacağı büyük bir vicdani yük olur.”
Bakan Fidan, FETÖ’nün Arnavutluk’taki son kalıntılarının temizlenmesi konusunda Türkiye’nin hassasiyetini mevkidaşı Hasani’ye ilettiğini belirterek, “Başka alanlarda da meslektaşımla görüşme imkanı bulduk. Başta terörle mücadele olmak üzere bölgesel güvenlik konularına da değinme imkanımız oldu. FETÖ’nün Arnavutluk’ta kalan son kalıntılarının da temizlenmesi için Türkiye’nin hassasiyetini tekrar vurguladık. O konuda ne türden tedbirler alınabilir, nasıl ilerlenebilir, o konuyu görüşme imkanımız oldu. Bölgesel ve küresel sorunları da görüşme imkanımız oldu. Özellikle Rusya-Ukrayna savaşının Avrupa’ya etkisi, Avrupa güvenliğine, ekonomisine etkisini ve küresel ekonomiye ve güvenliğe etkisi tartıştık. Burada amacımız bu savaşın bir an önce durup hem insan kaybının, can kaybının önlenmesi hem de ürettiği maliyetin, çevre ülkelere ve dünya ekonomisine, bir an önce minimize edilmesi” dedi.
“İKİ ÜLKE HEM MİLLET HEM DEVLET OLARAK SARSILMAZ BAĞLARA SAHİP”
Bakan Fidan, Türkiye ve Arnavutluk’un hem devlet hem de millet nezdinde sarsılmaz bağlara sahip olduğunun altını çizerek, “Ülkelerimizin liderleri arasındaki samimi dostluğun, dayanışmanın ve sıcaklığın ikili ilişkileri ne kadar ilerletmeye yardımcı olduğunu ifade ederek sözlerime başlamak istiyorum. Türkiye ve Arnavutluk, hem devlet olarak hem millet olarak tarihsel yakınlığa, sarsılmaz bağlara sahip iki millet, iki devlet. Buna ilaveten günümüzde de liderlerimizin ortaya koyduğu gerçekten örnek dayanışma ve iş birliği, ülkelerimiz arasındaki ilişkileri daha ileri taşımamızda bizim için bir platform oluyor. Bundan istifadeyle değerli meslektaşımın da ifade ettiği gibi her alanda ikili ilişkileri ilerletme yolunda adım atma konusunda kararlılığımızı sürdürüyoruz. Ekonomi, ticaret, diplomasi, bölgesel sorunlar, kültür, eğitim, turizm, teknoloji, karşılıklı yatırım olmak üzere irili ufaklı çok konuda kesintisiz devam eden çalışmalarımız var. Karşılıklı ehliyetlerin tanınmasından, vize işlemlerinin kolaylaştırılmasına kadar yatırım imkanlarının ve ortamlarının geliştirilmesine kadar çok sayıda irili ufaklı konuyu gece gündüz çalışıyoruz. Bu iki ülke arasındaki güvene dayalı iş birliğinin, bölgesel kalkınmaya, refaha ve istikrara nasıl etki edebileceğine ilişkin çok ciddi bir gösterge” ifadelerini kullandı.
“POTANSİYELİ İLERİYE TAŞIMAMIZ GEREKİYOR”
Fidan, iki ülkenin iş birliğini daha da ileriye taşınması gerektiğini ve bu kapsamda ortak çabanın gerektiğini ifade ederek, “Bunu daha da ileri taşımak için kurduğumuz mekanizmalar var. Amacımız 2024 yılı içinde Birinci Yüksek Düzeyli Stratejik İş Birliği Konseyi Toplantısı’nı iki ülke arasında yapmak. Bu bizim için önemli bir platform olacak. İki ülke arasındaki ticaret hacmi ilk etapta 2 milyar dolara ulaştırma yolunda bir azmimiz var. Dün akşam Türk iş adamlarıyla burada bir araya gelme imkanım oldu, onlardan da Arnavutluk’taki yatırım faaliyetlerini ve diğer yatırım imkanlarını dinleme imkanım oldu. Şu anda sahip olduğumuz iş birliği, var olan potansiyeli oldukça gerisinde. Bunu daha da ileriye taşımamız gerekiyor. Biraz daha gayrete ve emeğe ihtiyacımız var her iki taraftan. İş dünyasında da bu konuda ciddi bir çaba gerekiyor. Biraz daha yaratıcı olmaları gerekiyor yeni iş alanları için. O konuda ciddi görüşmelerimiz oldu” diye konuştu.