Connect with us

EYT

Bakan Bilgin EYT için ‘Türk formülü’ demişti ama…

Yayınlanma tarihi:

EYT düzenlemesinde son dakika haberleri milyonlarca Emeklilikte Yaşa Takılanlar tarafından takip ediliyor. Yaş koşuluna takılan milyonlarca vatandaş EYT düzenlemesinin ne zaman çıkacağını merak ediyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin EYT’de gelinen son noktayı açıkladı. EYT düzenlemesinde gündeme gelen 5 senaryo masaya yatırıldı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, EYT düzenlemesi hakkında son dakika bilgilendirmesi yaptı. EYT yasası için hazırlıkların devam ettiğini söyleyen Bakan Bilgin, çalışmaların sürdüğünü ve önümüzdeki günlerde tamamlanacağını vurguladı. Bakan Bilgin, “Ne Finlandiya ne Almanya, kendi modelimizi uygulayacağız” ifadelerini kullandığı öğrenildi. Bakan Bilgin, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada ise, “Türkiye’nin her sosyal meselesi bizim önümüzdedir. Bunların üzerinde çalışıyoruz, bunların üzerinde çözüm yolları üretiyoruz. Formüller buluyoruz, en uygununu tamamladığımız gün açıklayacağım” şeklinde konuşmuştu.

EYT’DE GELİNEN SON DURUM

3600 ek gösterge çalışmalarının tamamlanmasının ardından sözleşmeli memurlar sorunu ve EYT düzenlemesi gündeme alındı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın en önemli gündemi arasında bulunan EYT düzenlemesi ile çalışmalar son hızıyla devam ediyor. Bakan Bilgin açıklamasında Çalışma Grubu kurulduğunun müjdesini vermişti.

EYT YASASI NE ZAMAN ÇIKACAK?

8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olarak çalışmaya başlamış olan çalışanlar EYT’li olarak kabul ediliyor. 4447 sayılı kanun emeklilik yaşını kademeli olarak artıran kanun 8 Eylül 1999’da yürürlüğe girdiği için bu tarihten önce sigortalı olarak çalışmaya başlayanlar EYT’li olarak adlandırılıyor. EYT’nin çözümü için yapılan çalışmalar sonrası ortaya çıkacak düzenleme Aralık veya Ocak ayında TBMM’ye gelecek.

EYT YASASINDAN KİMLER YARARLANACAK?

Birinci seçenek: 1999 yılındaki koşulları yerine getiren EYT’li SSK’lıların emekli edilmesi… 1999 öncesindeki SSK emekli olma koşullar ne diye bakıyoruz; 3 ayrı seçenek vardı. Kadın, 20 yıllık, erkek 25 yıllık sigortalılık süresini doldurmuş ve 5 bin prim gününü tamamlamışsa emekli olabiliyordu.

İkinci seçenek: Bir başka seçenek sigortalılık süresine bakılmaksızın 5 bin prim günü bulunan ve kadınsa 50, erkekse 55 yaşını tamamlayanlarınemekli edilmesi…

Üçüncü seçenek: Prim gün sayısı 5 bin günden az, ama 3600 günden fazla olan kişilerin en az 15 yıllık sigortalı olma koşuluyla kadınların 50 erkeklerin 55 yaşında emekli edilmesi…

Dördüncü seçenek: Bir başka formül ise pirim gününü tamamlayan herkesin emeklilik yaşında belirli bir indirim yapılması söz konusu Kadınlarda 7 bin 200 erkeklerin ise 9 bin iş gününü tamamlayanların emekli edilmesi…

Beşinci seçenek: Asgari pirim süresini tamamlamış yani 5 binden 5 bin 900’e kadar olan prim sayısını tamamlamış işsizlerin erken emekli edilmesi; şuan ki emekli yaşına gelene kadar ise emekli aylığında indirim yapılması…

Bizi takip edin:

Google Play'den alın Google News Twitter
Continue Reading
Advertisement
Yorum yapmak için tıkla