Türkiye

Aydın ve İzmir’de 457 caretta caretta yavrusu denizle buluştu

Yayınlanma tarihi:

Güncelleme:

Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

AYDIN ve İzmirde kumsallarda tespit edilen 13 caretta caretta yuvasından bu yıl 457 yavru çıkıp, denizle buluştu. Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü, “Bölgemizde 2026 üreme yılında daha çok deniz kaplumbağasının yuva yapacağını düşünüyoruz” dedi.

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!

Uluslararası Doğayı Koruma Birliğinin (IUCN) nesli tehlike altındaki türler listesinde kırmızı tehlikede gösterilen caretta caretta türü deniz kaplumbağaları, her yıl Aydının Kuşadası ve Didim ilçeleri ile İzmirin Menderes ilçesi kıyılarına yumurta bırakıyor. Caretta carettaların yuvalama alanları, Tarım ve Orman Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü (DKMP) iş birliğinde çevreci dernekler ve gönüllüler tarafından koruma altına alınıyor.

BU YIL TOPLAM 13 YUVADA 878 YUMURTA TESPİT EDİLDİ

EKODOSD tarafından bu yıl Kuşadası ve Didim ile Selçuk, Gümüldür ve Özdere kumsallarında yapılan koruma ve izleme çalışmaları neticesinde 13 caretta caretta yuvasında toplam 878 yumurta tespit edildi. Yumurtadan çıkan 457 yavru, gönüllülerin de çabasıyla denizle buluşturuldu. Yuvalardaki yumurtaların 421inde bozuk embriyo ile ölü yavruya rastlandı.

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!

DENİZLERİ VE KUMSALLARI TEMİZ TUTALIM

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!

Nesli tehlike altında olan caretta caretta cinsi deniz kaplumbağalarının 2011 yılından bu yana yumurta bırakmak için Ege kıyılarını tercih etmeye başladığını belirten EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, “Yavruların kontrollü bir şekilde denize ulaşmalarını sağlamak amacıyla elimizden geleni yapıyoruz. Çünkü Aydın ve İzmirde tespit ettiğimiz yuvaların arkasında hep ikincil konutlar ve turistik işletmeler bulunuyor. Buralardan yansıyan ışıklar da yavruların deniz yönünü bulamamasına neden oluyor. Bölgemizde 2026 üreme yılında da daha çok deniz kaplumbağasının yuva yapacağını düşünüyoruz. Bu nedenle denizlerimizi ve kumsallarımızı temiz tutmak zorundayız” diye konuştu.

Haber – Kamera: Oğuzhan BOYSAN / KUŞADASI (Aydın),

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!
Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!
Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!
Exit mobile version