Teknoloji
Avrupa Birliği, süper bilgisayarlarını yapay zekâ hamleleri ile yükseltecek
Avrupa Birliği, yapay zekâ rekabetinde adımlarına hız kazandırdı. Bugün yayınlanan politikası ile birlikte sahip oldukları süper bilgisayarları yapay zekâ ile güçlendirecek.
Avrupa Birliği, yapay zekâ alanında küresel bir oyuncu olmak için adımlar atıyor. Bu çerçevede yeni politikalar ve stratejiler geliştiriyor en son yaptığı politika ile süper bilgisayarları yapay zekâ ile daha da güçlendirmeyi hedefliyor. Bu bağlamda yapay zekâ girişimlerine, veri merkezlerine ve destek hizmetlerine doğrudan bağlantı sağlamayı taahhüt ediyor. Bu destek, 2027 yılına kadar yaklaşık 4 milyar Euro’luk kamu ve özel yatırım yaratmayı hedefliyor. Yerel yapay zekâ girişimlerini ve ölçek büyütmelerini destekleyerek rekabette öne çıkmayı hedefliyor. Özellikle doğal dil işleme ve içerik oluşturma yetenekleri olan üretken yapay zekâ modellerine odaklanıyor.
AB’nin mevcut yapay zekâ altyapısı, yüksek süper bilgi işlem yeteneklerine rağmen, yeni nesil yapay zekâ modellerinin ihtiyaçlarına cevap vermede yetersiz kalıyor. Bu durum, yapay zekâ stratejilerinde önemli bir boşluğu işaret ediyor.
AB, ‘Yapay Zekâ İnovasyon Paketi’ ile yapay zekânın büyümesine destek olmayı amaçlıyor. Bu paket, özellikle eğitim modelleri için yüksek performanslı bilgi işlem altyapısına erişimi içeriyor. Aynı zamanda, üretken yapay zekâ gelişiminde gereken beceri ve yeteneklerin sağlanmasını hedefliyor.
AB’de süper bilgisayarların durumu
AB, yapay zekâ girişimcilerine ve yenilikçilere süper bilgisayarlara özel erişim sağlamayı planlıyor. Bu adım, Avrupa’da bir yapay zekâ ekosistemi oluşturmayı ve gerekli bilgi işlem gücünü sunmayı amaçlıyor. Komisyon, süper bilgisayarların yapay zekâ modeli geliştiricilerinin ihtiyaçlarına uygun hale getirilmesi için mevcut kuralları değiştirmeyi planlıyor. Bu esneklik, kapasitenin neredeyse iki katına çıkmasını ve yapay zekâ kullanıcılarının büyük modelleri eğitme imkânını sağlayacak. Bunu da bir yapay zekâ fabrikası kurarak gerçekleştirmeyi hedefliyor. ‘Yapay Zekâ Fabrikaları’ kavramı, gelişmiş yapay zekâ modellerinin ve endüstriyel uygulamaların geliştirilmesine destek olmayı hedefliyor. Bu yaklaşım, yeni başlayanları ve yenilikçileri desteklemek için tasarlandı. Ayrıca gereken hukuki mevzuatları da esnetip bu alana destek olmayı planlıyor. Avrupa Birliği yeni hizmete giren MareNostrum 5 gibi süper bir bilgisayara sahip olsa da yeteneklerini üretken yapay zekâ araçlarıyla geliştirmek istiyor. Ayrıca bu süper bilgisayarın ortaklarından birisi de Türkiye.