Sosyal medyada bizi takip edin

Bilim

Astronomlar Uzayda Dev Bir Boşluk Keşfetti

Yayınlanma tarihi:

Güncelleme:

Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

Evren her ne kadar bize bomboş gibi gelse de gerçekte öyle değildir. Uzayın karanlık bölgelerinde hafif ve çok da ince olmayan gaz ve toz bulutları sürüklenmektedir.

Ancak astronomlar dünyaya 700 ışıkyılı uzaklıktaki bir bölgede, büyüleyici bir keşifte bulundular. Taurus ve Perseus takımyıldızları arasında gökbilimciler 500 ışıkyılı çapında büyük ve küresel bir boşluk buldular. Bu boşluğun çevresinde bu iki takım yıldızının oluşturduğu soğuk gaz ve toz bulutları dolanmakta.

Keşfedilen bu bölgeye iki takım yıldızının isimlerinden oluşan Per-Tau Kabuğu adı veriliyor. Bilim insanlarının ön görülerine göre bu büyük balon merkezde patlayan bir süpernova sebebiyle oluştu.

Pau-Tau Kabuğu Dünyaya Bu Kadar Yakın Olmasına Rağmen Neden Tespit Edilemedi?

Uzayda bir şeyleri haritalamak zor bir durumdur. İki boyutta oldukça basittir, ancak üçüncü boyut yani derinlik hesaba katıldığında biraz daha fazla çalışma gerektirir. Bunu yapmanın birkaç yolu var, ancak bilgimizde büyük boşluklar var ve birçok belirsizlik devam ediyor.

2013’ten beri bilim insanları Samanyolu Galaksisi’nin mümkün olan en ayrıntılı haritasını yüksek hassasiyetle oluşturmak için Avrupa Uzay Ajansı’na bağlı Gaia gözlem evinin topladığı veriler kullanılıyor.

Dünyaya çok yakın bir bölgedeki bu olayın tespitinin yakın bir zamanda olması ise bulutların üç boyutlu modeline yeni yapılan çalışmalar neticesine ulaşılması sebep oldu. Dünyada bu bulutlar kolayca görülebiliyor olmasına karşın gerçekte ne şekilde oldukları, derinlik veya kalınlıklarının nasıl olduğu konusunda çok az miktarda veri vardı.

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Reklam