Ekonomi
Asgari ücretli, memur, emekli, özel sektör çalışanı milyonları ilgilendiriyor Zam oranları belli oluyor
Asgari ücretli, memur, emekli, özel sektör çalışanları için zam oranları belli oluyor.
Asgari ücretli, memur, emekli, özel sektör çalışanları için zam oranları belli oluyor.
Asgari ücret görüşmeleri için geri sayım başladı. Hem özel sektör hem de kamu çalışanları yeni yılda ne kadar zam alacağını merak ediyor.
Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
- “2023 yılının enflasyonunun belli olmasına son iki ay kaldı. Temmuz, eylül, ekim aylarının enflasyonu belli oldu. Yüzde 29.40’lık zam kesin. SSK ve Bağkur emeklileri enflasyon farkı kadar zam alacak. Memur ve memur emeklileri ise enflasyon farkı artı toplu sözleşme zammı alacak. Şu anda memur ve memur emeklisine yüzde 9 refah payı artışı yapılacak.”
- “Memur ve emekliye zam beklentisi yüzde 50’ye yakın. Asgari ücret ise hem taban ücret olması hem de artış oranının özel sektördeki diğer çalışanları etkilemesinden dolayı çok önemli. Piyasanın bir dengesi var. İşçi, işveren dengesi pandemiden itibaren bozuldu. Ne işveren ne çalışan memnun.”
- “Asgari ücret görüşmeleri için Temmuz ayı sonuna kadar bir tarih verilecek. Bu tarihten sonra ilk toplantı yapılacak. Asgari ücretin yüzde 35-40’lar seviyesinde bir artış olması ancak burada yüzde 45-50 seviyeleri de gündeme gelebilir. Son yapılan ücret artışları ve maliyetlerle beraber işveren Avrupa nezdinde özellikle ihracatçılar rekabet edemez oldu. Ücretlerin mutlak suretle artırılması gerekiyor ancak işveren devlet tarafından da desteklenmeli.”
- “Asgari ücretin yüzde 50 artması durumunda işverene maliyeti 23 bin 642 TL olacak. Dolar bazında ise bu tutar 570 dolar seviyesine tekabül edecek. Ancak bu tutar işveren açısından zorlayıcı olabilir. İşverenin doğal gaz, elektrik, kira maliyetleri had safhaya ulaştı. İşverene devletin destek vermesi gerekiyor.”
- “Asgari ücret komisyonunda ele alınması gereken konular var. Ücretlilerin beyanname vermesinin önü açılmalıdır. Ücretli geliri elde ediyor, giderlerini gelirinden düşemiyor. Bir kişi net olarak 20 bin TL maaş alıyor. Bu maaş üzerinden giderlerini yapabiliyor. Bir işverenin 10 bin TL gideri olduğunu düşünelim 10 bin TL üzerinden yüzde 25 vergi veriyor. Ancak çalışan yüzde 15-40 arasında bir vergilendirmeye dahil oluyor. Ücretlilerin beyanname vermesi oturtulmalıdır.”
“Bölgesel asgari ücretler konuşulmalı. İstanbul, Ankara ve İzmir gibi yerlerde asgari ücretlerin daha yüksek olması gerekiyor. Bu konuda bir çalışma yapılabilir.”