Ekonomi
Asgari Ücret Zammı İçin Kritik Veri: Açlık Sınırı Artışı Sınırlı Kaldı
Asgari ücrete yapılacak zammın hesaplanmasında önemli bir veri olan açlık sınırının Ağustos 2024 rakamı açıklandı.
Asgari ücrete yapılacak zammın hesaplanmasında önemli bir veri olan açlık sınırının Ağustos 2024 rakamı açıklandı.
Türk-İş’in açıkladığı verilere göre, 4 kişilik bir ailenin yeterli beslenebilmesi için gereken gıda harcaması olan açlık sınırı, Temmuz 2024’te 19.234 TL olarak belirlenmişti. Ağustos 2024 döneminde açlık sınırı küçük bir artış göstererek 19.271 TL’ye yükseldi. Bu, bir aylık süreçte açlık sınırında yüzde 0,19 oranında bir artış olduğunu ve gıda enflasyonunda duraklama yaşandığını gösteriyor.
Yoksulluk Sınırı Artışı
Temmuz ayında yoksulluk sınırı 62.652 TL olarak açıklanmıştı. Ağustos ayında ise bu rakam 62.772 TL’ye çıktı. Yoksulluk sınırı, 4 kişilik bir ailenin gıda, giyim, konut, elektrik, yakıt, ulaşım, eğitim, sağlık ve diğer zorunlu harcamalarını kapsıyor.
Asgari Ücret Zammını Nasıl Etkiler?
Açlık sınırındaki küçük artış, asgari ücret zammını doğrudan etkileyebilir. Gıda enflasyonundaki duraklama, yüksek oranlı artış beklentilerini azaltabilir. Asgari ücretin, açlık sınırının altında kalması durumunda, yıl sonunda bu sınırın biraz üzerinde bir seviyeye çıkarılması bekleniyor. Eğer gıda enflasyonunda azalma devam ederse, açlık sınırındaki artış sınırlı kalacak ve 2025 yılında uygulanacak asgari ücret için tahminler 21.000 TL – 22.000 TL arasında değişebilir.
Pazarlıklar Aralık Ayında
Asgari ücret zammı için pazarlıkların Aralık ayında başlaması öngörülüyor. Asgari Ücret Tespit Komisyonu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı’nın başkanlığında toplanacak. Komisyonda hükümeti temsilen 5 üye, işverenleri temsilen 5 üye ve işçileri temsilen 5 üye yer alacak. İşverenleri Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), işçileri ise Türk-İş temsil edecek. Yeni asgari ücret kararı komisyonda en az 8 oy ile kabul edilecek; sadece işveren veya işçilerin oyları bu kararı etkileyemeyecek, nihai kararda hükümet temsilcilerinin etkisi olacak.
Emekli Olamayanlara Prim İadesi: Şartlar ve Başvuru Süreci