Ekonomi
Asgari Ücret ve EYT’de Yeni Gelişmeler! HAK-İŞ Başkanı’ndan Açıklamalar
HAK-İŞ ve HİZMET-İŞ Sendikası Genel Başkanı Mahmut Arslan, asgari ücretin belirlenmesinde önemli değişiklikler gerektiğini belirterek, “Asıl tartışılması gereken konu, asgari ücretin nasıl belirleneceğidir.
HAK-İŞ ve HİZMET-İŞ Sendikası Genel Başkanı Mahmut Arslan, asgari ücretin belirlenmesinde önemli değişiklikler gerektiğini belirterek, “Asıl tartışılması gereken konu, asgari ücretin nasıl belirleneceğidir.
Asgari ücret tespitinde daha fazla katılımcı, kapsayıcı bir modelle toplumun geniş kesimlerinin onay vereceği bir noktaya gelebiliriz” dedi.
Asgari Ücretin Belirlenmesinde Katılımcı Model Vurgusu
Manavgat Kızılağaç Turizm Bölgesinde düzenlenen HAK-İŞ Başkanlar Kurulu toplantısında konuşan Arslan, asgari ücretin nasıl belirleneceğinin önemine dikkat çekti. Bugünkü asgari ücret tespit komisyonu yapısının sağlıklı bir sonuç üretmediğini belirten Arslan, “Bu komisyon yapısının değiştirilmesi gerekiyor. Daha geniş bir katılımcılık ile asgari ücretin belirlenmesi sağlanabilir. Ancak bu şekilde, toplumun her kesimi için uygun ve kabul edilebilir bir sonuç elde edebiliriz” dedi.
Sendikal Mücadele ve İşçi Hakları
Arslan, sendikal haklar ve işçi hakları konusunda da açıklamalarda bulundu. Sendikal mücadeleyi ülke genelinde yaygınlaştırmaya devam ettiklerini belirten Arslan, örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılmasını talep etti. Özellikle ev işçileri, taşeron işçiler ve mevsimlik tarım işçileri gibi dezavantajlı grupların sendikal haklardan faydalanması için büyük çaba sarf ettiklerini vurguladı.
Vergi Adaletsizliği ve Çözüm Önerileri
Arslan, vergi sistemine dair çözüm önerilerini de dile getirdi. Türkiye’deki vergi dilimlerinin adaletsiz olduğunu belirten Arslan, gelir dağılımındaki adaletsizliğin giderilmesi için vergi sisteminin gözden geçirilmesini talep etti. Özellikle, aile sorumlulukları, çocuk sayısı ve medeni durum gibi etmenlere göre düzenlemeler yapılması gerektiğini söyledi. Ayrıca, çalışanların enerji, kira ve temel tüketim harcamalarının vergiden düşülmesini gerektiğini ifade etti.
EYT ve Kıdem Tazminatı Konusunda Açıklamalar
EYT düzenlemesinin Türkiye’ye zarar verdiği yönündeki eleştirilere karşı çıkan Arslan, EYT mağduriyetlerini 1999’daki yasa değişikliği ile doğuranları sorumlu tuttu. Ayrıca, kıdem tazminatı konusunda 2024 yılı sonuna kadar emekliliği hak edenlerin avantajlı olacağına dikkat çekti. 2025 ve sonrası için emeklilik hakkı kazananlar ise ciddi mağduriyetler yaşayabileceği için bir yasal düzenleme gerektiğini vurguladı.
Arslan, HAK-İŞ’in bu konuda 2025’teki düzenlemelerin 2024 yılı esaslarıyla yapılması gerektiğini belirtti ve 2023 yılı enflasyon oranının dikkate alınarak bir hesaplama yapılmasını önerdi.
KAYNAK: MİLLİYET