Sosyal medyada bizi takip edin

Ekonomi

Asgari Ãœcret Tartışması Alevleniyor! TÃœRK-Ä°Åž’ten Dikkat Çeken DeÄŸerlendirmeler!

Asgari ücrete ara zam gelip gelmeyeceÄŸi tartışılırken, TÃœRK-Ä°Åž Genel BaÅŸkanı Ergün Atalay’dan dikkat çeken bir açıklama geldi.

Yayınlanma tarihi:

Güncelleme:

Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

Asgari ücrete ara zam gelip gelmeyeceÄŸi tartışılırken, TÃœRK-Ä°Åž Genel BaÅŸkanı Ergün Atalay’dan dikkat çeken bir açıklama geldi.

TÃœRK-Ä°Åž Genel BaÅŸkanı Ergün Atalay, “Yüksek enflasyon nedeniyle geçim ÅŸartları ağırlaÅŸmış, ücretliler satın alma gücünü kaybetmiÅŸ, çalışanların üzerindeki ağır vergi yükü sebebiyle gelir adaleti bozulmuÅŸtur. Yapılacak düzenlemeyle az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınmalıdır,” dedi.

Atalay, Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO), Ä°sviçre’nin Cenevre kentinde devam eden 112. Uluslararası Çalışma Konferansı’nda, Türkiye’nin işçi delegesi olarak Genel Kurula hitap etti.

Çalışanların Hakları Geriliyor

Tüm dünyada çalışanların haklarının gerilemeye devam ettiğini dile getiren Atalay, dünya genelinde çalışanların önemli bir bölümünün güvencesizlik, sendika karşıtlığı, yoksulluk, işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin yetersizliği gibi birçok sorunla karşı karşıya olduğunu söyledi.

‘Az Kazanandan Az, Çok Kazanandan Çok Vergi Alınmalıdır’

Geçen yıl iş kazaları ve meslek hastalıkları nedeniyle çok sayıda işçinin hayatını kaybettiğine dikkati çeken Atalay, şunları ekledi:

“YaÅŸanan bu iÅŸ cinayetlerinin ve dünya emekçilerinin yaÅŸadığı sorunların merkezinde insanı ve çalışanı yok sayan aşırı kar hırsı bulunmaktadır. Ãœlkemde de dar ve sabit gelirlilerin durumu son 25 yılın en kötü noktasındadır. Yüksek enflasyon nedeniyle geçim ÅŸartları ağırlaÅŸmış, ücretliler satın alma gücünü kaybetmiÅŸ, çalışanların üzerindeki ağır vergi yükü sebebiyle gelir adaleti bozulmuÅŸtur. Yapılacak düzenlemeyle az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınmalıdır. Genel Direktörün raporunda da belirtildiÄŸi gibi, Kovid-19 salgını, depremler ve savaÅŸlar da en çok işçileri, iÅŸsizleri ve dünyanın dört bir yanındaki yoksulları etkilemektedir. Özellikle savaÅŸlar nedeniyle iÅŸ yerleri yıkılmış, işçilerin gelirleri, birikimleri ve aileleri yok olmuÅŸtur.”

ILO Sözleşmelerinin Önemi

Tüm dünyada çalışanların, emeklilerin, asgari ücretlilerin olumsuzlukların bedelini ödemeye devam ettiğini ve bu süreçlerde sendikal hakların geriye gittiğini vurgulayan Atalay, şu ifadeleri kullandı:

“ILO sözleÅŸmelerinin sendikal hakları ve çalışma koÅŸullarını düzenlemede önemli bir etkisi var. Ancak çok sayıda ülkede, bu sözleÅŸmelerin birçoÄŸu uygulanamaz hale gelmiÅŸtir. Bunun temel nedeni, özellikle çok uluslu ÅŸirketlerin sendikal haklar üzerinde uyguladığı baskılardır. Her alanda kuralsız çalıştırma yaygınlaÅŸmış, çalışma koÅŸulları bozulmuÅŸtur. Çalışma hayatının sorunlarının çözülebilmesi için ülkeler tarafından kabul edilen ve onaylanan ILO sözleÅŸmeleri tam olarak uygulanmalıdır. Ãœye ülke hükümetleri ve iÅŸverenler, ILO sözleÅŸme ve standartlarının uygulanmasında aktif rol almalıdır. Çalışan herkesin sendikalaÅŸma ve toplu sözleÅŸme haklarından özgürce yararlanması saÄŸlanmalıdır. Çalışanlar, hiçbir ayrıma tabi tutulmadan kendi iradeleriyle sendika seçme hakkına sahip olmalıdır. Hükümetler ve iÅŸverenler temel ILO sözleÅŸmelerine saygı göstermeli, sosyal diyalog mekanizmaları etkin bir ÅŸekilde iÅŸletilmelidir.”

‘Terör, Uluslararası Düzeyde Çözüm Gerektiren Bir Sorun Haline GelmiÅŸtir’

Atalay, Türkiye’de kamu görevlilerinin örgütlenme ve toplu pazarlık haklarını düzenleyen 4688 sayılı Kanun’dan kaynaklı sorunların bulunduÄŸuna da deÄŸinerek, “Kamu görevlilerinin örgütlenme özgürlüğüne ve sendika seçme hakkına tam olarak saygı gösterilmelidir. Farklı gerekçelere dayalı ayrımcı uygulamalara son verilmelidir,” diye konuÅŸtu.

Uluslararası Topluma Çağrı

Atalay, Türkiye’nin geçen yıl Cumhuriyetin 100. yılını kutladığını anımsatarak, “Geçen 100 yılın 50 yılı, terör örgütleriyle mücadeleyle geçti. Maalesef belirtmeliyim ki, bazı geliÅŸmiÅŸ ülkeler bu örgütlere silah da dahil olmak üzere her türlü desteÄŸi vermektedir. Günümüzde terör, uluslararası düzeyde çözüm gerektiren bir sorun haline gelmiÅŸtir,” deÄŸerlendirmesinde bulundu.

‘Uluslararası Toplum Katliamı Ä°zlemekle Yetinmekte’

Dünyanın birçok yerinde çatışmaların sürdüğüne ve Orta DoÄŸu’nun küresel savaÅŸa dönüşebilecek bir yangın yerine dönüştüğüne iÅŸaret eden Atalay, ÅŸunları kaydetti:

“Bugün Gazze’ye karşı yürütülen iÅŸgal operasyonunun 243’üncü günündeyiz. Filistinli işçiler ve halk, Ä°srail’in her türlü temel insan hakkını hiçe sayan acımasız saldırıları ve katliamı ile karşı karşıyadır. Uluslararası toplum ise sadece bu katliamı izlemekle yetinmektedir. Biz burada konuÅŸurken; bebekler, çocuklar, kadınların da aralarında olduÄŸu siviller hayatını kaybetmeye devam etmektedir. Dünyanın her tarafında öğrenciler, Filistin’e destek gösterileri yaparken, biz sendikacılar da dahil olmak üzere bu salondakiler, öğrenciler kadar etkili bir tepki gösteremiyoruz. Filistin’de ve dünyanın diÄŸer bölgelerindeki savaÅŸların ve işçi hak ihlallerinin bir an evvel sona ermesi için uluslararası topluma, konuÅŸmanın ötesinde artık harekete geçme çaÄŸrısında bulunuyoruz.”

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Reklam