Ekonomi
Asgari Ücret Tartışmalarına Nokta mı Koyacak Grafik? Hakan Kara’nın Çalışması
Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Merkez Bankası eski Başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara, asgari ücretle ilgili tartışmalara yeni bir boyut kazandırdı.
Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Merkez Bankası eski Başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara, asgari ücretle ilgili tartışmalara yeni bir boyut kazandırdı.
Kara, sosyal medya hesabından paylaştığı grafikle, Türkiye’de ve dünyada asgari ücret seviyelerini dolar bazında karşılaştırırken, asıl tartışılması gereken konunun ne olduğunu sorguladı.
TÜM HABERLER İÇİN: Son Gelişme- Türkiye’den ve Dünyadan En Son Haberler
Asgari Ücretin Ortalama Ücrete Yakınsaması
2024 yılında 17 bin 2 TL olarak belirlenen asgari ücret, yılın 4. ayında açlık sınırının altına düşmüştü. 2025 yılı için yapılacak zam oranları tartışılmaya devam ederken, DİSK’in raporuna göre özel sektörde çalışanların yüzde 92’si asgari ücretin 2 katından az maaş alıyor. Bu durum, asgari ücretin ortalama bir ücret haline geldiğini ve yayılım göstererek arttığını ortaya koyuyor.
Türkiye’de yaklaşık 7 milyon kişi asgari ücretle çalışırken, diğer tüm çalışanların maaş zam oranları da asgari ücrete endeksleniyor. Bu bağlamda Kara’nın paylaştığı grafik dikkat çekiyor.
“Tartışmamız Gereken Asgari Ücret mi, Başka Şeyler mi?”
Prof. Dr. Hakan Kara, paylaşımında asgari ücret ile kişi başına düşen GSYİH oranını dolar bazında inceledi. IMF’nin 2024 yılı kişi başı milli gelir tahmini kullanılarak hazırlanan grafikte, Türkiye’nin orta sıralarda yer aldığı görülüyor. Kara, grafiği paylaşırken şu yorumu yaptı:
“Tartışmamız gereken asgari ücret mi, başka şeyler mi? İsterseniz biraz bu grafiği inceleyin, sonra görüşlerimi paylaşacağım.”
Alım Gücü ve Döviz Kuru Tartışması
Kara’nın paylaşımına yapılan yorumlarda, döviz kuru ve alım gücüne dikkat çekildi. Bir kullanıcı, asgari ücretten çok döviz kuru seviyesi ve alım gücündeki düşüşe vurgu yaparak şu yorumu yaptı:
“Bizdeki dolar bazında asgari ücret, dış ticaretteki rakiplerimize ve bize yakın kişi başı GSYİH rakamlarındaki ülkelere göre yüksek kaldığımızı gösteriyor. Ancak bunun sebebi pahalı iş gücü mü, yoksa döviz kurunun olması gerekenin altında olması mı? Yüksek döviz bazlı maaşa rağmen alım gücünün düşük kalması mı?”
Kara’nın bu yoruma “E) HEPSİ” diyerek katılması dikkat çekti.
Asgari Ücretli Oranının Yüksekliği
Bir diğer yorumda, Türkiye’de asgari ücretli oranının yüksekliği eleştirildi:
“Toplam gelirden asgari ücretlilerin aldığı pay ne kadar? Diğer ülkelerde asgari ücretle çalışma oranı % kaç, bizde % kaç? Eğer bu oranlarda ciddi bir sapma varsa, işletmelerin ‘rekabet’ savunması tartışılır.”
Başka bir yorum ise Türkiye’de medyan gelir ile asgari ücretin neredeyse eşit hale geldiğini belirtti:
“Kişi başı GSYİH ve asgari ücret karşılaştırması yerine, ortalama gelir ile asgari ücreti karşılaştırmak daha doğru olur. Türkiye’de medyan gelir, asgari ücret seviyesine indi.”
KAYNAK: HABER MERKEZİ