Sosyal medyada bizi takip edin

Türkiye

Asgari ücret için konuşulan son rakam! ‘Mehmet Şimşek kabul ederse…’

Yayınlanma tarihi:

Güncelleme:

Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

Asgari ücrete yönelik ara zam beklentisi hâlâ devam ediyor. Son olarak, Sabah gazetesinin iktidara yakınlığıyla bilinen yazarlarından Dilek Güngör’e göre, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in asgari ücrete yüzde 6 devlet teşviki verilmesini kabul etmesi durumunda asgari ücret 11 bin TL’ye çıkacak.

Türkiye’deki çalışma hayatında önemli bir rol oynayan ve milyonlarca çalışanı doğrudan etkileyen asgari ücret konusunda ara zam için “hızlandırılmış maraton”un ilk toplantısı 13 Haziran’da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda gerçekleştirildi.

İkinci toplantının tarihi de belirlendi. Asgari Ücret Tespit Komisyonu, ara zam oranını görüşmek üzere 19 Haziran’da ikinci toplantısını yapacak. Bu süreç, doğrudan 7 milyondan fazla çalışanı ve dolaylı olarak tüm vatandaşları ilgilendiriyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın ev sahipliğinde gerçekleşecek ikinci toplantıya, Türk-İş’i temsilen işçi kesimi ve Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) heyeti ise işveren kesimini temsil edecek.

Sabah gazetesinin aktardığı bilgilere göre, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in asgari ücrete yüzde 6 devlet teşviki verilmesini kabul etmesi durumunda asgari ücret 11 bin TL olacak.

Yazıda, şu ifadelere yer verildi: “İşveren tarafı yüzde 6 teşvik şartını masaya koydu. Yani işverenler, asgari ücretin yüzde 6’sı oranında desteklenmesini talep ediyor. Yeni Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, bu konuyu Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e iletecek. Eğer kabul edilirse, masada konuşulan yüzde 30’luk zam olasılığı gerçekleşebilir.”

Eğer asgari ücret 11 bin TL olursa, brüt rakamı 13 bin 10 TL olacak. Vergi ve kesintiler eklenince işveren maliyeti 15 bin 852 TL’yi bulacak. Sigorta primlerini düzenli ödeyen işverenlere tanınan 5 puanlık prim avantajı da göz önüne alındığında, işveren maliyeti 15 bin 205 TL’yi bulacak. İşverenin, işçi başına brüt asgari ücretin yüzde 6’sı oranında istediği teşvik miktarı ise 780 TL olacak. İşte kilit nokta burada… Bakalım işverenlerin teşvik talebi gerçekleşecek mi? Asgari ücretle ilgili süreç yakından takip ediliyor ve çeşitli senaryolar üzerinde çalışmalar devam ediyor. Asgari ücret, çalışanların maddi durumunu doğrudan etkilediği için toplumun geniş kesimlerini ilgilendiren önemli bir konudur.

Asgari ücretin belirlenmesi sürecinde işçi sendikaları, işveren temsilcileri ve hükümet yetkilileri arasında yapılan görüşmeler ve müzakereler sonucunda bir uzlaşıya varılması hedeflenmektedir. Ara zam oranının belirlenmesi için Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun toplantıları kritik öneme sahiptir. İşçi ve işveren kesimini temsil eden bu komisyon, hem işçilerin haklarını korumayı hem de işverenlerin maliyetlerini dengede tutmayı amaçlamaktadır.

Asgari ücretin yükseltilmesi, çalışanların yaşam standartlarını iyileştirmeye yönelik bir adım olarak değerlendirilmektedir. Ancak bu durum aynı zamanda işverenlerin maliyetlerini artırabileceği için bazı endişelere de neden olmaktadır. İşverenlerin teşvik talepleri, asgari ücret artışının iş dünyasına etkisini dengelemeyi hedeflemektedir.

İŞKUR iş ilanları, Sosyal destekler ve Devlet yardımlarından haberdar olmak için songelisme.com adresine abone olabilirsiniz…

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Reklam