Ekonomi
Asgari Ücret Desteği Arttı, Kısa Çalışma Ödeneği Düzenlendi
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM), çalışma hayatına ilişkin düzenlemelerin yer aldığı “İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” kabul edildi.
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM), çalışma hayatına ilişkin düzenlemelerin yer aldığı “İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” kabul edildi.
Teklifle, asgari ücret desteği 500 TL’den 700 TL’ye çıkarıldı. Bu sayede, işverenler, 17 bin 2 TL’lik asgari ücretin 7 bin 2 TL’sini devletten destek olarak alacak.
Kısa çalışma ödeneğine ilişkin düzenlemede ise, asgari prim ödeme süresi 600 günden 450 güne düşürüldü. Bu sayede, daha fazla işçi, kısa çalışma ödeneğinden yararlanabilecek.
Kısa çalışma ödeneğinden yararlanmak için, sigortalı çalışanların işe başlama tarihinden önceki 4 ay çalışma süresinin olması ve son 3 senede minimum 450 gün priminin yatmış olması gerekecek.
Kısa çalışma ödeneği, aylık olarak 5’inden 5’ine hesaplara geçecek. Eğer ödemenin daha öne çekilmesi söz konusu olursa, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı tarafından karar verilecek.
Kısa çalışma ödeneğine ilişkin vergiler de düzenlendi. Damga vergisi haricinde herhangi bir kesintinin yapılmaması teklifte yer alıyor. Çalışma sürecinde yapılan kısa çalışma ödeneği, son 3 yıl içindeki çalışma sürecinin feshindeki işsizlik ödeneği ödemeleri için hak sahipliği süresinden indirilecek.
Çalışandan kaynaklanan fazla ödeme olması durumunda, geri iade durumu olmayacak. Kısa çalışma süresinin başlangıcından itibaren, yürürlüğe giren düzenleme geçerli kabul edilecek.
Teklifin, 1 Mart 2024 tarihinden itibaren geçerli olacağı biliniyor.
Teklifle Yapılan Diğer Değişiklikler
- Genç, kadın ve mesleki yeterlilik belgesi sahibi olan işsizlerin istihdamı adına işveren teşviki sağlanmaya devam edecek. 31 Aralık 2025 tarihine kadar sürecek olan destek ödemesinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yetkisi ile 31 Aralık 2026 tarihine kadar uzatılması bekleniyor.
- İşsizlik sigortası priminin işveren ve işçi payı oranları eşitlendi. İşsizlik sigortası primi oranı, işveren ve işçi payı için yüzde 1 olarak belirlendi.
- İşsizlik sigortası ödeneği, 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu’nda belirtilen şartları sağlayan sigortalılara, sigortalı olarak geçen son 3 yılın 6’ncı aydan itibaren işsiz kaldıkları süre için ödenen parasal yardım olarak tanımlandı.
- İşsizlik sigortası ödeneği, sigortalının son 3 yılın ortalama brüt ücreti üzerinden hesaplanmaya devam edecek. Ancak, ödeneğin üst sınırı 8 bin 604 TL’den 10 bin 201 TL’ye çıkarıldı.
- İşsizlik sigortası ödeneği, ödenmeye başlandıktan sonra, sigortalı işsizin yeniden işe girmesi halinde, ödeneğin kalan kısmı, işsizlik sigortası hizmet süresinin 120 günlük süreyi aşmayan kısmı için, sigortalıya ödenecek.
- İşsizlik sigortası ödeneği alanların, iş aramaları sırasındaki masrafları için, işsizlik sigortası hizmetlerinden yararlandıkları süre içinde, her ay 1.100 TL’ye kadar destek sağlanacak.
Bu değişikliklerin, çalışma hayatının iyileştirilmesine ve istihdam artışına katkı sağlaması bekleniyor.