Ekonomi
ARAÇ SAHİPLERİ DİKKAT! Sistem Değişiyor: Trafik Sigortasında Zorunluluk Kaldırılıyor
Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) Başkanı Mehmet Akif Eroğlu, yeni yılda sigorta şirketlerinin zorunlu olarak trafik sigortası teklifi sunmasının kaldırılacağını belirtti.
Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) Başkanı Mehmet Akif Eroğlu, yeni yılda sigorta şirketlerinin zorunlu olarak trafik sigortası teklifi sunmasının kaldırılacağını belirtti.
Son yıllarda yaşanan enflasyonun ardından ateş pahası haline gelen trafik sigortaları milyonlarca araç sürücüsü için önemli bir sorun haline dönüşürken, 2024 yılı itibarıyla uygulamada ciddi değişikliklere gidilmesi planlanıyor.
Yeni düzenlemeyle birlikte trafik operasyon merkezi kurulmasını hedeflediklerini aktaran Eroğlu, yeni yılda trafik sigortası uygulamasında izlenecek yol haritası hakkında dikkat çeken ifadeler kullandı.
Eroğlu’nun açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde:
Trafik sigortasında zorunlu teklif uygulamasına son verilecek
Eroğlu, trafik sigortasının zarar üreten bir branş olduğunu ve bu nedenle şirketlerin bilanço dengesini korumaya çalıştıklarını kaydederek, bu noktadan hareketle yeni bir uygulamanın hazırlığının yapıldığını söyledi. Eroğlu, uygulamanın detaylarını şöyle anlattı:
“Eğer imtina genelgesinden istediğimiz sonucu elde edemezsek trafik operasyon merkezi kuracağız. Altyapımız hazır. Bu platformda teklif geldiğinde sigorta şirketlerinin zorunlu olarak teklif vermesini kaldırıyoruz. Müşteri acenteye geldi, acente şirkete bildirecek, şirket yapacak veya yapmayalım diyecek. O zaman poliçe talebi operasyon merkezine gönderilecek. Talep edenin bilgileri 27 tane trafik sigortası satan şirket tarafından görülecek. Teklif verip vermemek tamamen serbest olacak. Zorla ver demiyoruz. Teklif verildiyse bekletmeden 5 dakikada poliçeleştirilecek. Eğer hiç bir sigorta şirketi teklif vermezse ki ben bunun yüzde 10”u geçeceğini zannetmiyorum. Kimse teklif vermediyse bir önceki sigorta şirketinin üzerinden havuza atacağız, bütün sektöre dağıtacağız. 1, 2, 3. basamakta nasıl yapıyorsak aynı şekilde alıp havuza dağıtacağız.”
Trafik kazalarında tahkim sistemi değişecek
Eroğlu, trafik kazalarında tahkim sisteminin de revize edileceğini belirterek, “Tahkim sistemini bizim uçtan uca revize etmemiz lazım. Bu haliyle tahkim sistemi kangrene dönüşmüş halde. Buradaki maliyetleri eğer kontrol altına almazsak trafik branşında yepyeni bir maliyet unsuruyla karşı karşıya kalacağız” dedi.
Doğal afet sigortalarında yeni uygulamalar devreye girecek
Eroğlu, deprem bölgesinde DASK’ın şu ana kadar 13,5 milyarlık ödeme yaptığını belirterek, “DASK’ta sistem altyapısını geliştirerek yeni uygulamaları devreye alacağız” dedi.
Eroğlu, sigorta penetrasyonunun artırılması gerektiğini belirterek, “11 ili kapsayan bu felakette çok net olarak gördük ki eğer sigorta penetrasyonunu artırmazsak ülkenin finansal açıdan sürdürülebilir noktasında risk taşıyoruz demektir” dedi.
Eroğlu, KOBİ’lerde sigortalılık oranının yüzde 50 olduğunu belirterek, “Reel sektördeki fabrikaların afet, sürdürülebilirlik planları yok. Dolayısıyla bu işi milli seferberlik haline getirmemiz lazım” dedi.
Eroğlu, deprem araştırma komisyonu kurulacağını belirterek, “Bu depremden çıkardığımız dersleri politikaya dönüştürmemiz lazım” dedi.
Yeni düzenlemenin araç sahipleri için önemli bir avantaj sağlayacağı ve trafik sigortası fiyatlarının düşmesine katkı sağlayacağı düşünülüyor. Ancak, uygulamanın nasıl işleyeceğini ve sigorta şirketlerinin nasıl bir tutum sergileyeceğini görmek için biraz daha beklemek gerekecek.