Sosyal medyada bizi takip edin

Türkiye

Araç Muayene Sisteminde Dev Değişiklik! Otomobil Sahiplerinin Dikkatine

Yayınlanma tarihi:

Güncelleme:

Araç Muayene Sisteminde Dev Değişiklik! Otomobil Sahiplerinin Dikkatine
Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

Türkiye genelindeki araç sahipleri için dikkat çekici bir gelişme yaşanıyor: Araç muayene sistemine ilişkin TÜVTÜRK tarafından yapılan açıklama ile araç sahipleri için önemli bilgiler paylaşıldı. Bilindiği üzere araç muayenesi belirli periyotlarda gerçekleştirilirken, bu süreçte bazı değişiklikler ve dikkat edilmesi gereken unsurlar da yer alıyor.

Araç muayenelerinde, özellikle yaz lastiği ve kış lastiği kontrolünün yapılmadığına dikkat çekildi. TÜVTÜRK tarafından yapılan duyuruda, muayenede göz önünde bulundurulan detaylar da öne çıkarıldı. Bu bağlamda, periyodik muayene için lastik diş derinliğinin en az 1,6 mm olması gerektiği vurgulanırken, Yola Elverişlilik Muayenesi’nde bu değerin 2 mm olduğu ifade edildi. Araç muayenelerinde lastik diş derinliklerinin dijital kumpaslarla ölçüldüğü belirtildi.

Ayrıca açıklamada, araştırmalara göre tehlike sınırı olarak kabul edilen 3 mm diş derinliğinin altına inen lastiklerde su tahliye kapasitesinin %70 düştüğü, fren mesafesinin ise %30 arttığı belirtildi. Ayrıca, bu durumda direksiyon hakimiyetinin yeni bir lastiğe göre 6-7 kat azaldığı ve böyle bir durumun tespit edilmesi halinde aracın muayenesinin kusurlu sonuçlanabileceği vurgulandı.

Araç Muayenesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler:

TÜVTÜRK tarafından belirtilen unsurlar şu şekilde sıralanıyor:

Seyir esnasında bir lastiğin patlaması, aracın kontrolünü neredeyse imkansız hale getirebilir ve kazalara yol açabilir. Bu nedenle, araç muayenelerinde lastik yüzeylerinde oluşabilecek hasarlar ve lastiğe saplanan yabancı cisimler mutlaka gözle ve elle kontrol edilir. Bu şekilde lastiklerde oluşan ve çoğu zaman fark edilmeyen (özellikle aracın iç kısmına bakmayan yüzeylerde meydana gelen) hasarlar, muayene sırasında tespit edilir. Eğer böyle bir durum tespit edilirse, aracınızın muayenesi kusurlu olarak sonuçlanır.

Araçtaki aynı aks üzerinde aynı ebatlarda lastiklerin bulunması gereklidir. Muayene esnasında farklı ebatlarda lastiklerin aynı aks üzerinde kullanılması durumunda “Aynı Aks Üzerinde Farklı Ebatta Lastik Kullanılmış” kusuru belirtilir. Lastik üreticileri, aynı ebat fakat farklı desende (farklı markaların ürettiği) lastiklerin bile lastik kullanım verimliliğini olumsuz etkileyebileceğini ifade etmektedir.

Dönüş yönü (Rotation) asimetrik lastiklerde kullanılır. Bu lastikler, araca özel olarak takılan desene sahip lastiklerdir. Genellikle ok şeklindeki işaret, lastiğin dönme yönünü gösterir. Araçlarda inside (iç) ve outside (dış) şeklinde işaretlenmiş lastikler bulunur. Aksi bir durum tespit edilirse, aracınızın muayenesi kusurlu olarak sonuçlanır.

Yük indeksi, bir lastiğin taşıyabileceği maksimum yükü ve yapabileceği en yüksek hızı gösterir. Hız sembolü ise bir lastiğin yük indeksine uygun hızı ifade eder.”

Araba sahiplerinin bu detaylara dikkat etmesi, güvenli ve rahat bir sürüş deneyimi yaşamaları için önemlidir.

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Reklam