Türkiye
Antalya’nın içme suyu kaynağında çöp alarmı
Döşemealtı ilçesinde bulunan, tarihsel dönemde de birçok medeniyete su kaynağı olan Kırkgöz Göleti kentin en önemli içme suyu kaynaklarından biri. 2022 yılında Resmi Gazetede yayımlanan kararla Doğal Sit-Nitelikli Doğal Koruma Alanı ilan edilen 45 bin metrekarelik alanı kaplayan göleti korumak için çeşitli çalışmalar yapılıyor. Antalya Su ve Atıksu İdaresi (ASAT) Genel Müdürlüğü tarafından koruma amaçlı göletin üst kısmı kapatılmasına ve kamera takılmasına rağmen belli noktalarda teller aşılarak gölete giriliyor.
İNSANA YAKIŞIR KULLANILMIYOR
AÜ Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Yetiştiriciliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, eşsiz güzelliğe sahip gölete geçen günlerde dalış gerçekleştirdi. Dalışta, göletin güzelliği gözler önüne serilirken, dibindeki plastik ve cam atıklar ile yüzeydeki atıklar da görüntülendi. Önlemlere rağmen göletin kirletilmeye devam ettiğini belirten Prof. Dr. Gökoğlu, şöyle konuştu:
“Kırkgözün yukarı kısmını ASAT çevirdi, içeriye giriş yapılamıyor. Ancak insanlarımız aşağı kısımdaki telleri yırtmış ve içeriye girmeye başlamışlar. Burayı plaj gibi kullanıyorlar. Vatandaşlarımız yanlarında getirdikleri ambalajlı ürünleri tükettikten sonra olduğu yerde bırakıyor. Hatta çoğunu suya atıyorlar. Dünyanın en güzel yerlerinden biri. Suyu çok berrak ancak burası insana yakışır şekilde kullanılmıyor. Ne getirdilerse suya atıyorlar. Suyun içerisinde şişeler, plastik ambalajlar, poşetler her türlü atık var.”
ANTALYAYI ANTALYA YAPAN YERLERDEN BİRİ
Sudaki atıkların üzücü olduğunu söyleyen Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, “Kırkgözler Antalyaya hayat veren, Antalyayı yeşil tutan, Antalyayı Antalya yapan yerlerden biri. Tarihi dönemlerde de burası su kanalı olarak kullanılmış. Gerekli önlemler alınmasına rağmen insanlarımız burayı mahvetmiş. Böyle devam ederse burası çöplük haline gelir. Gittiğimizde kıyıları ve suyu temizledik. Ancak suyun içi çok kötü durumda” diye konuştu.
TATLI SULARIMIZIN KİRLİLİĞİ GİDEREK ARTIYOR
Kırkgözün önemine dikkati çeken Prof. Dr. Gökoğlu, “Kırkgözlerin suyu bir rezervuarda toplanır ve yer altındaki düdenlerden 25 kilometre sonra Düden Şelalesinden çıkar. Bir kısım su ise yer altına inerek, Antalyadaki çeşitli bölgelerden çıkış yapar. Kırkgözün kirlenmesi, Antalyanın yer altı sularının, Düdenin kirlenmesi demek. Çok dikkat edip Kırkgözü korumamız lazım. Son zamanlarda bölgedeki tatlı sularımızın kirliliği giderek artıyor. Bu suların kirlenmesi denizlerin de kirlenmesi anlamına geliyor” ifadelerini kullandı.