Türkiye
ANKARA – ‘Siber Güvenlik Kanun Teklifi’ komisyonda
TBMM Milli Savunma Komisyonu, Siber Güvenlik Kurulunun kurulmasına ilişkin düzenlemelerin yer aldığı, Siber Güvenlik Kanunu Teklifini görüşmek üzere toplandı.
TBMM Milli Savunma Komisyonu, AK Parti Kayseri Milletvekili Hulusi Akar baÅŸkanlığında toplandı. Komisyon BaÅŸkanı Akar, Türkiye ve dünyada teknolojinin her an deÄŸiÅŸtiÄŸini belirterek, “Siber güvenlik ile ilgili tüm ülkeler kendilerini korumak ve kollamak ve güvenliklerini saÄŸlamak için önemli çalışmalar yaptılar, yapıyorlar. Bizim de bu konuda çok ciddi çalışmalarımız var, çok önemli yatırımlarımız var, geliÅŸmeler var, yaptığımız iÅŸler var, almakta olduÄŸumuz tedbirler var. Åžu ana kadar da çok şükür, bütün kurumlarımız, birimlerimiz çok baÅŸarılı bir ÅŸekilde görevlerini yaptılar, yapmaya devam ediyorlar. Ancak bunların bir bütün halinde olabilmesi bakımından gerekli koordinasyonun, kontrolün, orkestrasyonun, sinerjinin saÄŸlanabilmesi bakımından böyle bir düzenlemeye ihtiyaç olduÄŸundan hareketle arkadaÅŸlarımızın yaptığı bir hazırlık var” ifadelerini kullandı.
CHPLÄ° BÃœLBÃœL: ANAYASAYA AYKIRI
CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, kanun teklifinin 8inci maddesinin 5inci fıkrasının Anayasaya uygunluk konusunda sorunlu olduÄŸunu söyleyerek, “Çünkü burada, Hakim kararı üzerine ve gecikmesinde sakınca bulunan hallerde baÅŸkanın yazılı emri ile konutta, iÅŸ yerinde ve kamuya açık olmayan kapalı alanlarda arama yapılabilir ve kopya çıkarma, el koyma iÅŸlemi gerçekleÅŸtirilebilir deniyor. Hakim kararı olmaksızın yapılan arama ve gerçekleÅŸtirilen kopya çıkarma ve el koyma iÅŸlemleri ise 24 saat içerisinde görevli hakimin onayına sunuluyor. Hakim kararını 48 saat içinde vermek durumunda, vermediÄŸi takdirde çözümü yapılan metinler derhal imha ediliyor ve el koyma kendiliÄŸinden kalkıyor. Åžimdi, baÅŸkan kim? Bu baÅŸkan bir memur, atanan bir kiÅŸi. Atanan bir kiÅŸiye hakim kararı dışında konutta verdiÄŸi yazılı emirle, iÅŸ yerinde ve kamuya açık olmayan kapalı alanlarda arama yetkisi vermek, kopya çıkarma yetkisi vermek, bir de el koyma yetkisi vermek açıkça hakim kararı olmadan yargı yetkisine müdahale anlamına geliyor” diye konuÅŸtu.
AK PARTİLİ ÖZKAYA: ANAYASAYA AYKIRI DEĞİL
Kanun teklifi üzerinde ilk imza sahibi olan AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Ali Özkaya, teklifin anayasaya aykırı olmadığını belirterek, “Anayasamızın 20, 21 ve 22nci maddelerinde yer alan kiÅŸi dokunulmazlığı, ifade özgürlüğü, arama, konut araması gibi ibareler yer alıyor. Bu konularda Anayasanın 13üncü maddesi kapsamında; demokratik toplumun gerekleri, kanunilik, ölçülülük, orantılılık ilkeleri çerçevesinde yasal hakların sınırlanabileceÄŸini söylemektedir. Aslında kanun maddesinin getirilmesindeki amaç bir siber saldırı olduÄŸunda, suç soruÅŸturmasından önce bunu önlemek, durdurmaktır. Polislerin önleme araması ve o dijitallerin kanun kapsamında olanlarla ilgili kısımlarına el koyulması mantığı var. Kanunun özü itibarıyla Anayasaya aykırı olmadığı kanaatindeyim” dedi.
Komisyon Başkanı Akar, Ali Özkayanın açıklamalarının ardından kanun teklifini anayasaya aykırılık yönünden oylamaya sundu. Oylama sonucunda; teklif anayasaya aykırı bulunmadı. Ardından teklifin maddeleri üzerinde görüşmelere geçildi.
Haber-Kamera: Aliekber METE-Ali Eren Ä°ÄžDE/ANKARA, –