Türkiye
Ankara-İzmir Arası 3 Saate Düşüyor! Yüksek Hızlı Trenin Açılacağı Tarih Açıklandı
Türkiye’nin ulaşım ağına büyük bir ivme kazandıracak olan Ankara-İzmir yüksek hızlı tren hattı projesinin yapım aşamalarını incelemek üzere Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, sahada incelemelerde bulundu.
Tünellerden istasyonlara, güzergâhtan teknik detaylara kadar geniş bir alanda yapılan incelemeler sonrasında Bakan Uraloğlu, beklenen tarihi açıkladı: 2027. Ankara-İzmir yüksek hızlı tren projesi kapsamında hız kesmeden devam eden çalışmalar, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun sahadaki ziyareti ile bir kez daha gözler önüne serildi. Afyonkarahisar’dan başlayarak, Uşak, Manisa ve İzmir’e kadar uzanan güzergâhta, tünellerden viyadüklere, istasyonlardan alt yapıya kadar birçok ayrıntı Bakan Uraloğlu’nun gözetiminde incelendi. Bakan Uraloğlu’nun ilk durağı Afyonkarahisar oldu.
Bayat ilçesinde bulunan Bayat-2 Tüneli’nin incelemesinin ardından Sinanpaşa ilçesinde de çalışmaları yakından takip etti. Uşak’ta Eşme Salihli Projesi T23 Tüneli çalışmalarına dair bilgi alıp Manisa’ya geçen Bakan Uraloğlu, Alaşehir Şantiyesi’nde de YHT çalışmalarını inceledi. Yapılan incelemeler sonrasında Bakan Uraloğlu, projenin önemli detaylarını paylaştı. Projenin tamamlandığında, mevcut demiryolu bağlantısının 824 kilometrelik mesafesinin 624 kilometreye indirileceğini belirten Bakan Uraloğlu, seyahat süresinin 3 saat 30 dakikaya düşeceğini ifade etti.
Afyonkarahisar, Uşak, Manisa ve İzmir’de yaşayan 7 milyondan fazla insanın doğrudan hızlı tren konforuyla tanışacağına dikkat çeken Bakan Uraloğlu, proje tamamlandığında Ankara – Afyonkarahisar arası seyahat süresinin 1 saat 40 dakikaya, Ankara – Uşak arası sürenin 6 saat 50 dakikadan 2 saat 10 dakikaya, Ankara – Manisa arası sürenin ise 11 saat 45 dakikadan 2 saat 50 dakikaya düşeceğini belirtti.
Bakan Uraloğlu, projenin tamamlanmasıyla birlikte demiryolu seyahatlerinin konforlu ve hızlı bir şekilde gerçekleştirileceğine vurgu yaparak, Ankara-İzmir hızlı tren projesinin Türkiye’nin ulaşım altyapısına önemli bir değer katacağını ifade etti. Proje kapsamında 40,7 kilometre uzunluğunda 49 tünel, 21,2 kilometre uzunluğunda 67 viyadük ve 66 köprü inşa edileceğine dikkat çeken Bakan Uraloğlu, proje tamamlandığında yıllık yaklaşık 1,1 milyar lira tasarruf sağlamayı hedeflediklerini belirtti. Projenin 2027 yılında tamamlanarak hizmete gireceği öngörülüyor.