Sosyal medyada bizi takip edin

Türkiye

Ankara- Bakan Bayraktar: Yıl bitmeden YEKA 2025 yarışmalarını gerçekleştireceğiz

Yayınlanma tarihi:

Güncelleme:

Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, “Yıl bitmeden YEKA 2025 yarışmalarını gerçekleştireceğiz. Aralarında uluslararası yatırımcıların da olduğu rekabet düzeyi yüksek yarışmalar olmasını bekliyoruz” dedi.

Türkiyenin yenilenebilir enerji hedeflerinin gerçekleştirilebilmesi amacıyla devreye alınan YEKA (Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları) modelinde GESler (güneş enerjisi santrali) için yürütülen başvuru süreci tamamlandı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına 7 şehirdeki 8 YEKA GES yarışması için 38 şirket tarafından 77 ayrı başvuru geldi. YEKA GES-2025 kapsamında; Bolu, Erzurum, Eskişehir, Kahramanmaraş, Mardin, Van ve Manisada bulunan toplam 650 megavat gücündeki bağlantı kapasitesi, yapılacak yarışma sonucunda yatırımcılara tahsis edilecek. YEKA GES-2025 yarışmalarının, detaylı evrak incelemesinin ardından önümüzdeki hafta yapılması planlanıyor. YEKA GES-2025te toplam 8 yarışma için başlangıç tavan fiyatı 5,50, taban fiyat 3,25 avro-cent/kilovat olarak belirlendi.

60 AY BOYUNCA SERBEST PİYASADA SATILABİLECEK

Tüm yarışmalarda taban fiyata ulaşılması halinde megavat başına katkı payı artırma başlangıç fiyatı 10 bin avro olacak. GESlerde üretilen elektrik, sözleşme imza tarihinden itibaren 60 ay boyunca serbest piyasada satılabilecek. Serbest piyasada satış süresi bittikten sonra 20 yıllık elektrik enerjisi alım süresi başlayacak. Türkiyenin ilk yüzer GESi ünvanını kazanan Demirköprü Yüzer GESe 11 başvuru geldi. Geçen yıl Kıyı Kanununda yapılan değişiklikle denizler, baraj gölleri, suni göller ve tabii göllerde yenilenebilir enerji üretim santralleri kurulabilmesinin önü açıldı. YEKA GES-2025 kapsamında Manisada bulunan Demirköprü HES rezervuar alanında yüzer GES kurulumu amacıyla 35 megavat büyüklüğünde kapasite tahsis edilecek.

HEDEF 120 BİN MEGAVAT

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, yazılı açıklama ile güneş ve rüzgar kurulu gücünde 38 bin megavatı geçtiklerini, 2035 yılında 120 bin megavata ulaşmayı hedeflediklerini belirterek, “Hedefimize emin adımlarla ilerlemek adına bu yılın başında yeni YEKA modelini hayata geçirdik. Güneş ve rüzgarda ilk yarışmaları bu yılın başında yaptık. Yıl bitmeden YEKA-2025 yarışmalarını da gerçekleştireceğiz. Aralarında uluslararası yatırımcıların da olduğu rekabet düzeyi yüksek yarışmalar olmasını bekliyoruz. Yarışmalara girecek şirketlere şimdiden başarılar diliyorum” dedi.

RES BAŞVURULARI 2 ARALIKTA

Diğer yandan rüzgar enerjisi santrallerine ilişkin YEKA RES-2025 yarışmalarında başvurular, 2 Aralık saat 10.00 ile 12.00 arasında alınacak.

Haber: Nisa MİĞAL/ANKARA,

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Reklam