Connect with us

İŞ DÜNYASI

Alternetif yatırım fonlarını dijitalleştiren Fonmap hayata geçirildi

Yayınlanma tarihi:

Her seviyeden yatırımcı hiçbir evrakla uğraşmadan geleceğin unicornlarına, enerji, fintek, telekom gibi pek çok farklı sektörden şirkete ve getiri potansiyeli yüksek gayrimenkullere yatırım yapabilecek. Fonmap uygulaması sayesinde SPK tarafından ihracı onaylanmış GSYF ve GYFlerin bilgisine ulaşılıyor ve fon alımı yapılabiliyor. Uygulamanın hizmetlerinden faydalanmak isteyenler ücretsiz olarak hesap açabiliyor.

ALTERNATİF FONLARA PAY DEVRİ ÖZELLİĞİ İLE LİKİDİTE İMKÂNI

GYF ve GSYFler 5-7 veya 10 yıl gibi sürelerle kuruluyor. Fonun süresi dolmadan yatırımcıların fondan çıkış yapmaları veya paylarını başka yatırımcılara devretmeleri ise zor oluyor. Ancak uygulamanın ikinci fazında devreye alınacak özellikle henüz süresi dolmamış yani itfa olmamış fonların devredilmesi sağlanacak. Kullanıcılar portföylerindeki fonları kısmi olarak veya tamamen elden çıkarmak istediklerinde kendi paylarını Fonmapteki diğer yatırımcılara satabilecek. Böylece henüz süresi dolmamış bu fonlardaki payları, ilgilenen başka kullanıcıları alarak portföylerine ekleyebilecek. Bu özellik aynı zamanda ihraca kapanan fonların yatırımcılar nezdinde yeniden ulaşılabilir olmasını mümkün kılacak. Bu sayede ise fonların likiditesi artacak.

GİRİŞİMLERE VE GAYRİMENKULLERE DİJİTAL ORTAMDA YATIRIM İMKÂNI

“Türkiyede ilk ve tek olan Fonmap uygulaması ile alternatif yatırım fonlarına erişimi tamamen dijital ortama taşıyoruz” sözleriyle yeni uygulamayı tanıtan Fonmap Kurucu ve Genel Müdürü Tuba Ertugay şunları söyledi:

“Fonmapte, bireysel yatırımcıların önündeki erişim engellerini kaldırarak alternatif yatırım fonlarına yatırımı geniş kitlelere ulaştırma amacıyla yola çıktık. Fonmapin alternatif yatırım fonlarına sağlayacağı erişim kolaylığı ve likiditenin, sermaye piyasalarına yepyeni bir soluk ve anlayış getireceğine inanıyoruz. Fonmapte yatırımcılar, alternatif yatırım fonlarını keşfederek, portföylerini zenginleştirebilecekler. Uygulamamızın kullanıcıları, SPK tarafından ihracı onaylanan fonları tek bir uygulama üzerinden takip edebiliyor ve anlaşmalı olduğumuz portföy yönetim şirketlerinin ihraçtaki fonlarını alabiliyor. Finansal geleceklerine yatırım yapmak isteyen yatırımcılar sadece birkaç tıkla geleceğin unicornunun veya bir AVMnin yatırımcısı olabiliyor. Fon performans takibi için de yatırımcıların portföylerinin büyüklük ve getirisini kolayca takip edebileceği bir kullanıcı deneyimi tasarladık. Fonların performansını, altın, BIST 100 endeksi, temel döviz kurları ile karşılaştırmalı görerek, yatırım kararlarına derinlik sağlayan ekranlar sunuyoruz. Bunun yanı sıra, yeni ihraç edilen fonlara dair duyurular, Kamuyu Aydınlatma Platformu (KAP) bildirimleri, bağımsız denetim raporları ve piyasadan haberlerle de yatırımcının güncel duruma hâkim olarak yatırım yapabilmesi için dinamik bir ortam oluşturduk. Dağıtım anlaşması yaptığımız ilk portföy yönetim şirketleri, Re-Pie Portföy, Albaraka Portföy, İstanbul Portföy, BV Portföy, 24 Gayrimenkul ve Girişim Sermayesi Portföy ve Neo Portföy oldu.”

Ertugay, “Fonmap ile bu süreci tamamen değiştiriyoruz. Kâğıt üzerinde herhangi bir evrakla uğraşmadan kaydolmak çok kolay. Alternatif yatırım fonlarına erişimi artırarak, ülkemiz girişim ekosisteminin ve gayrimenkul pazarının sürdürülebilir büyümesine katkı sunmayı hedefliyoruz” dedi.

Fonmap uygulamasında kayıt ve hesap açma süreci, çipli kimlik kartının telefonların NFC özelliği ve müşteri temsilcisiyle yapılan canlı görüntülü görüşme ile tamamen dijital ortamda tamamlanıyor. Saklama hesaplarının portföy saklama kuruluşunda açılması ve Merkezi Kayıt Kuruluşu A.Ş. (MKK) sicil numarasının hesaba eklenmesi eş zamanlı olarak gerçekleşiyor ve bu işlemler 1-2 iş günü arasında tamamlanıyor.

SPK rakamlarına göre ihracı onaylanan 287 GSYF ve 165 GYF bulunuyor. Yatırım almış fonların toplam büyüklüğü, mayıs ayı itibarıyla geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 168 artarak 247 milyar lirayı aştı. GSYFlerin toplam büyüklüğü 158 milyar lira, GYFlerin toplam büyüklüğü ise 89 milyar lira oldu. Geçen seneye göre fon büyüklükleri sırasıyla yüzde 158 ve yüzde 140 arttı. GSYFlere olan talepteki artışın başında uluslararası ölçekte başarıyı yakalamış girişimler geliyor. 2023 yılında girişimlere yapılan neredeyse her iki yatırımın birinde bir GSYF yer aldı.

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
  • Alternetif yatırım fonlarını dijitalleştiren Fonmap hayata geçirildi - İstanbul DHA

  • Alternetif yatırım fonlarını dijitalleştiren Fonmap hayata geçirildi - İstanbul DHA

  • Fonmap Kurucu ve Genel Müdürü Tuba Ertugay - İstanbul DHA

Demirören Haber Ajansı

Continue Reading
Advertisement
Yorum yapmak için tıkla