Sosyal medyada bizi takip edin

Türkiye

Akdeniz’de 4 ülkenin ‘turizmde 100 milyar dolar’ yarışı

Yayınlanma tarihi:

Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

AKTOB Başkanı Kaan Kaşif Kavaloğlu, Türkiyenin turizmde gelecek hedefleri ve rakipleriyle durumunu değerlendirdi. Kavaloğlu, Türkiyenin Avrupadaki rakiplerinin Fransa, İspanya, İtalya ve Yunanistan olduğunu, ABden ciddi destek alan Hırvatistan ve Arnavutlukun gelişmekte olan iki yeni rakip olduğunu aktardı. 2023 yılında en iyi performansı gösteren bölgenin Akdeniz ülkeleri olduğunu belirten Kavaloğlu, Türkiyenin 2023 yılında Fransa, İspanya, ABD ve İtalyanın ardından dünyada beşinci, Avrupada ise en çok turist ağırlayan dördüncü ülke olduğunu kaydetti.

2028DE 90 MİLYON TURİST, 100 MİLYAR DOLAR GELİR

Turizmde dünyanın en çok turist ağırlayan 5 ülkesinden 4ünün bulunduğu Akdenizde Fransa, İspanya ve İtalya gibi Türkiyenin de hedefinin yakın zamanda 100 milyar dolar turizm geliri olduğuna dikkati çeken Kavaloğlu, “Bu tablo bile ülkemizin turizmde ne kadar başarılı olduğunun göstergesi. Türkiyenin 2028 yılında hedefi 90 milyon turist, 100 milyar dolar gelir. Sayın Bakanımız Mehmet Nuri Ersoyun liderliğinde bu hedefe ulaşacağımıza inanıyoruz, turizm sektörü olarak başarabiliriz” dedi.

DÜNYANIN TURİZM MERKEZİ AKDENİZ

Dünyada en çok turist ağırlayan ve gelir elde eden kıtanın Avrupa olduğunu belirten Kaan Kavaloğlu, “Kıtalar arası turizmin azaldığı dönemde Avrupa, pandemi öncesi dönemin ciddi anlamda üzerine çıktı. Avrupa 2023 yılında 660 milyar dolar gelirle pandemi öncesi seviyeleri yüzde 7 aştı. Dünyada en fazla ziyaretçi alan bölge ise Akdeniz bölgesi. Fransa, İspanya, İtalya, Türkiye, Yunanistan. Bu tablo bile ülkemizin turizmde ne kadar başarılı olduğunun göstergesi” diye konuştu.

EN ÇOK TERCİH EDİLEN DESTİNASYON FRANSA

Türkiyenin turizmdeki rakip ülkeleri hakkında bilgiler veren AKTOB Başkanı Kavaloğlu, dünyanın en çok tercih edilen destinasyonunun Fransa olduğunu belirterek, “Seyahat ve turizmin toplam katkısı GSYHnin yüzde 9,7sini temsil etmekte ve ülkedeki 2,9 milyon işi (istihdamın yüzde 10,9u) desteklemektedir. 2023 yılında 100 milyon yabancı turist ağırladılar. Bu yılda 101 milyona ulaşmaları bekleniyor. Turizm geliri 68,6 milyar dolar ve 30 yıldır böyle bir gelir elde ediyorlar. Bizse bu gelir kalemine daha yeni ulaşıyoruz. Fransadaki refah seviyesine çok büyük katkısı var” dedi.

İSPANYAYA EN ÇOK İNGİLİZLER GİDİYOR

İkinci sıradaki İspanyanın, 2024 yılı ilk yarısında 42 milyondan fazla turist ağırladığını anlatan Kavaloğlu, “Her bir ziyaretçi, haziran ayında ortalama 1329 avro harcadı. İspanyaya Birleşik Krallıktan 17,3 milyon kişi gidiyor. Yaklaşık 11,8 milyon turistle Fransa ve 10,8 milyonun üzerinde ziyaretçiyle Almanya takip etmektedir. Hollanda ve İtalya, her biri yaklaşık 4,9 milyon ziyaretçi göndererek ilk beşi tamamlıyor. Uluslararası turistler 2021 yılında İspanyada ortalama 7,3 gün kaldı. Bu ortalama, geceleme yapan uluslararası ziyaretçiler için biraz artarak 7,5 güne yükseldi. İspanyolların da hedefi bizim gibi 100 milyar dolara ulaşmak” diye konuştu.

İTALYADA İÇ TURİZMİN EKİSİ BÜYÜK

İtalyanın hala pandemi öncesi rakamlara ulaşamadığına dikkati çeken Kavaloğlu, “İtalyada turizm geliri 55,9 milyar dolar, ziyaretçi sayısı 57,2 milyon. İtalyada ortalama konaklama süresi 3-4 gün ve yerli turist çok önemli bir kaynak oluşturuyor. Yaklaşık 220 milyon geceleme gerçekleştirmişler. Turizm harcamalarının da yüzde 56,4ünü bunlar oluşturmuş. Dolayısıyla İtalyanın kendi içerisinde çok ciddi geliri var” dedi.

ABDDEN ÇOK CİDDİ BİR PAZAR PAYI ALACAĞIZ

AKTOB Başkanı Kavaloğlu, Türkiyede, Akdenizdeki bir diğer rakip Yunanistanın çok ötesinde turizm hareketi olduğuna işaret etti. Yunanistanın güzel bir ülke olduğunu belirten Kavaloğlu, şunları söyledi: “Bizler kimin nereye, ne şekilde tatile gideceğine karar veremeyiz. Kendi pazarlarımız, faaliyetlerimiz ve kendi ülkemizin güzelliklerini anlatmakla mükellefiz. Ama elmayla elmayı, armutla armudu kıyaslamak lazım. Yunanistana gidenler aldıkları otellerin fotoğraflarını paylaşsın, bizim otellerimizle kıyaslama şansımız olur. Yunanistan da hala pandemi öncesi döneme dönmeye çalışıyor. Yunanistanı ziyaret eden turistlerin çoğunluğu, Birleşik Krallıktan ve ABDden artış var. ABDden bize gelecek turist sayısının artırılması için sayın bakanımız önderliğinde çok ciddi bir çalışma yapıyoruz. ABDden çok ciddi bir pazar payı alacağız.”

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
  • Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Kaan Kaşif Kavaloğlu, dünyada en fazla ziyaretçi alan bölgenin Akdeniz olduğunu belirterek, Türkiye'nin de yakın zamanda Akdeniz'deki rakipleri Fransa, İspanya, İtalya gibi hedefi olan 100

  • Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Kaan Kaşif Kavaloğlu, dünyada en fazla ziyaretçi alan bölgenin Akdeniz olduğunu belirterek, Türkiye'nin de yakın zamanda Akdeniz'deki rakipleri Fransa, İspanya, İtalya gibi hedefi olan 100

  • Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Kaan Kaşif Kavaloğlu, dünyada en fazla ziyaretçi alan bölgenin Akdeniz olduğunu belirterek, Türkiye'nin de yakın zamanda Akdeniz'deki rakipleri Fransa, İspanya, İtalya gibi hedefi olan 100

  • Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Kaan Kaşif Kavaloğlu, (Fotoğrafta) dünyada en fazla ziyaretçi alan bölgenin Akdeniz olduğunu belirterek, Türkiye'nin de yakın zamanda Akdeniz'deki rakipleri Fransa, İspanya, İtalya gibi he

  • Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Kaan Kaşif Kavaloğlu, dünyada en fazla ziyaretçi alan bölgenin Akdeniz olduğunu belirterek, Türkiye'nin de yakın zamanda Akdeniz'deki rakipleri Fransa, İspanya, İtalya gibi hedefi olan 100

Continue Reading
Reklam