Türkiye
Akaryakıtta yeni dönem başlıyor! Bakan Şimşek duyurdu: Önemli bir adım atılmış olacak
Akaryakıt sisteminde yeni dönem. Bakan Şimşek açıkladı.
Hazine ve Maliye Bakanlığı, akaryakıt piyasasında kayıp ve kaçağın önlenmesi için önemli mevzuat düzenlemeleri ve saha denetimlerini devreye soktu. 2003 yılında yapılan ilk düzenlemenin ardından, akaryakıt istasyonlarındaki ödeme kaydedici cihazlar güvenlik açısından güçlendirildi. Yeni nesil pompa ödeme kaydedici cihazlar, dışarıdan müdahaleye karşı daha dayanıklı hale getirilerek, anlık bilgi paylaşımını mümkün kılıyor. Böylece tüm satış bilgileri Başkanlığa iletiliyor.
Akaryakıt Piyasasında Teminat Uygulaması ve Lisans Düzenlemeleri
Sektörün daha güvenli ve mali açıdan daha güçlü hale gelmesi için dağıtıcılar ve bayilerden teminat alınmaya başlandı. Teminat vermeyenlerin faaliyetleri durduruluyor. 2018’de 120 olan dağıtıcı lisansı sahipleri sayısı, yeni düzenlemelerle 35’e düşürüldü. Ayrıca, satış kayıtlarına dışarıdan müdahale, verilerin değiştirilmesi veya silinmesi gibi eylemler vergi kaçakçılığı suçu sayılarak, bu fiillere 3 ile 8 yıl arasında hapis cezası getirildi.
Saha Denetimleri ile Akaryakıt Satışları Yakından İzleniyor
Saha denetimleriyle sektördeki şeffaflık artırıldı. 2024’ün ilk 10 ayında 53 bin 396 pompada 293 bin 966 tabanca denetlendi. Bu denetimler, akaryakıt ve LPG istasyonlarındaki işlemlerin yasal çerçevede yapıldığından emin olunmasını sağlıyor.
Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi ile Vergi Kaybının Önlenmesi
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından getirilen Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS), 1 Ocak 2025’ten itibaren zorunlu olacak. Bu sistem sayesinde, akaryakıt alımı sırasında taşıtların plakaları, yeni nesil ödeme kaydedici cihazlara otomatik olarak iletilecek ve usulsüz fiş düzenlemenin önüne geçilecek. Ayrıca, 1 Temmuz 2025’ten itibaren sıfır taşıtlar da sisteme dahil olacak.
Bakan Şimşek’ten Açıklama: “Önemli Bir Adım Atılmış Olacak”
Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, akaryakıt piyasasında yapılan düzenlemelerin sektördeki suistimalleri büyük ölçüde engellediğini belirterek, “Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi’nin devreye girmesiyle, vergi kayıplarının önlenmesi adına önemli bir adım atılacak” dedi. Bakan Şimşek, akaryakıt istasyonu işleten mükelleflerin yıl sonuna kadar sistemle uyumlu hale gelmeleri gerektiğinin altını çizdi.
Bizi Takip Edin, Haberiniz Olsun!
KAYNAK: HABER MERKEZİ