Ekonomi
Akaryakıta ÖTV Zammı Geliyor: Benzin ve Motorin Fiyatlarına Rekor Zam Gelecek
Yarın açıklanacak üretici fiyat endeksi verisiyle birlikte, akaryakıta önemli bir ÖTV zammı bekleniyor. Uzmanlara göre, bu zam oranı yüzde 25’in üzerinde olabilir. Beklenen zamma göre, benzinin litresinde en az 2,25 TL, motorinin litresinde ise 2,11 TL’lik artış bekleniyor.
Yarın açıklanacak üretici fiyat endeksi verisiyle birlikte, akaryakıta önemli bir ÖTV (Özel Tüketim Vergisi) zammı bekleniyor. Uzmanlara göre, bu zam oranı yüzde 25’in üzerinde olabilir. Beklenen zamma göre, benzinin litresinde en az 2,25 TL, motorinin litresinde ise 2,11 TL’lik artış bekleniyor. Bu zammın ardından benzinin litresi 38 lirayı, motorinin litresi ise 40 lirayı aşacak.
Geçtiğimiz yıl temmuz ayında akaryakıt ürünlerinin maktu ÖTV tutarlarında 5 TL’lik artış yapılmış, ardından her altı ayda bir üretici enflasyonu kadar artırılması kararlaştırılmıştı. 3 Ocak’ta açıklanacak olan Aralık 2023 üretici fiyat endeksi (ÜFE) verilerine göre, akaryakıt ürünlerinin maktu ÖTV tutarlarında son altı ayın üretici enflasyonu kadar bir artış olması bekleniyor. Bu durumda, akaryakıta yüzde 25’in üzerinde bir ÖTV zammı gerçekleşecek.ÜFE’nin yüzde 25 artması durumunda, maktu ÖTV tutarları benzinde 7,52 TL’den 9,40 TL’ye, motorinde ise 7,05 TL’den 8,81 TL’ye yükselecek. Yüzde 20’lik katma değer vergisi (KDV) de dahil edildiğinde, benzinde en az 2,25 TL, motorinde ise 2,11 TL’lik artış yaşanacak. Bu durumda benzinin litresi 38 lirayı, motorinin litresi ise 40 lirayı aşacak.Şu an için İstanbul’da benzinin litresi 34 lira 58 kuruşa, Ankara’da 35 lira 21 kuruşa, İzmir’de ise 35 lira 39 kuruşa satılıyor. Motorinin litresi ise İstanbul’da 37 lira 25 kuruşa, Ankara’da 37 lira 83 kuruşa, İzmir’de 38 lira 9 kuruşa satılmaktadır.Türkiye’de benzin ve motorin fiyatları gümrüksüz rafineri fiyatına ÖTV ve EPDK payının eklenmesiyle hesaplanmaktadır. Gümrüksüz rafineri fiyatı ise Akdeniz-İtalyan piyasasında yayınlanan günlük CIF Akdeniz ürün fiyatları ve günlük dolar kuru takip edilerek belirlenmektedir. Bu hesaplamaya göre dağıtım firmalarınca uygulanan fiyatlar, rekabet ve serbesti nedeniyle şirketler ve kentlere göre küçük değişiklikler gösterebilmektedir.