Türkiye
Aile Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş: Her haneye aile danışmanlığı geliyor
Bakan Göktaş: Her haneye aile danışmanlığı için çalışmalar başladı
Bakan Göktaş: Her Haneye Aile Danışmanlığı Başlatılıyor
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, her haneye bir aile danışmanı atanması için çalışmalara başladıklarını açıkladı.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, ülke genelinde her haneye bir aile danışmanı atanması için çalışmalara başladıklarını duyurdu. Bakan Göktaş, mahalle bazında çalışarak sosyal risk haritası çıkaracaklarını belirterek, “Olası riskleri önceden görüp önleyici tedbirlerimizi alacağız” dedi.
Aile Hekimi Gibi Aile Danışmanı
Göktaş, her ailenin bir aile hekimi olduğu gibi, her hanenin de bir aile danışmanı olması gerektiğini vurguladı. Bu çalışmanın, ülkenin sosyal risk haritasını mahalle mahalle çıkarma amacını taşıdığını ifade eden Bakan Göktaş, “Bu sayede olası riskleri önceden tespit ederek, gerekli önlemleri alacağız” dedi.
Doğurganlık Oranlarındaki Düşüşe Dikkat Çekti
Göktaş, Türkiye’de doğurganlık oranlarının düşmesine dikkat çekti ve TÜİK ile birlikte yapılan “Türkiye Yaşlı Profili” araştırmasına göre, yaşlı nüfusun son beş yılda yüzde 21,4 arttığını belirtti. Doğurganlık oranının nüfusun kendini yenileme seviyesinin altında olduğunu vurgulayan Bakan, “Bu trend tüm dünyada yaşanıyor. Eğer bu şekilde devam ederse, 20-25 yıl sonra yeterince asker bulamayacağız” dedi.
Çalışma Grubu Oluşturuluyor
Genç nüfusun artması ve doğurganlık oranlarının yükselmesi için geniş kapsamlı çalışmalar yaptıklarını belirten Göktaş, Çalışma ve Sosyal Güvenlik, Sağlık, Hazine ve Maliye Bakanlıkları ile bir çalışma grubu oluşturacaklarını açıkladı. Akademik anlamda geniş çaplı bir saha çalışması yapılacağını ve kısa, orta, uzun vadeli politikaların belirleneceğini söyledi.
Aile ve Gençlik Fonu’na Büyük İlgi
Aile ve Gençlik Fonu’na ilişkin bilgi veren Göktaş, gençlerin yoğun ilgi gösterdiği bu fona 11 bin 257 çiftin başvurduğunu ve 2 bin 386 çifte toplam 357 milyon 900 bin lira ödeme yapıldığını belirtti.
Koruyucu Aile Sistemi Güçleniyor
Koruyucu aile sistemine yönelik çalışmaların da sürdüğünü ifade eden Göktaş, 8 bin 588 koruyucu ailenin yanında 10 bin 268 çocuğun bulunduğunu belirtti. Ayrıca, koruyucu ailelerin çocukların takibini e-okul, MHRS ve e-nabız gibi sistemler üzerinden yapabileceklerini söyledi.
Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele
Kadına yönelik şiddetle mücadelede sıfır tolerans ilkesiyle hareket ettiklerini vurgulayan Göktaş, AK Parti hükümetleri döneminde bu konuda önemli hukuki düzenlemeler yapıldığını belirtti. KADES uygulaması, Alo 183 Şiddetle Mücadele Hattı ve 81 ildeki Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri ile etkin bir mücadele verdiklerini söyledi.
Şehit Yakınları ve Gazilere Destek
Bakan Göktaş, şehit yakını ve gazilere yönelik çalışmaların devam ettiğini ve bugüne kadar 50 bine yakın şehit yakını, gazi ve gazi yakınının kamuda istihdam edildiğini açıkladı. Eylül ayında 500’ün üzerinde şehit yakını ve gazinin atamasının yapılacağını belirtti.
Bu yeni girişimlerin, Bakanlık tarafından toplumsal refahı ve sosyal güvenliği artırmayı hedeflediği belirtiliyor.