Kültür
ABD’ye kaçırılan 41 eser, Antalya Müzesi’ne geliyor
BURDUR’daki Boubon Antik Kenti’nin 60 yıl önce yaÄŸmalanması sonucu ABD’ye kaçırılan ve Türkiye’ye iadesi saÄŸlanan 41 tarihi eser, bu ay içinde Antalya Müzesi’ne getirilerek sergilenecek.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’ne baÄŸlı Kaçakçılıkla Mücadele Daire BaÅŸkanlığı ekiplerince 1980’den bugüne kadar yurt dışına kaçırılan eserlerin Türkiye’ye iadesi için yürütülen çalışmalar kapsamında, ABD’ye kaçırılan 41 eserin Türkiye’ye idesi saÄŸlandı. Bakanlık yetkililerinin Manhattan Bölge Savcılığı ve İç Güvenlik SoruÅŸturma Birimi ile gerçekleÅŸtirdiÄŸi çalışmalar neticesinde Burdur’daki Boubon Antik Kenti’nin 60 yıl önce yaÄŸmalanması sonucu ABD’ye kaçırılan bronz baÅŸlar, büst ve gümüş heykelciklerin de aralarında bulunduÄŸu 41 kültür varlığı, ana vatanına kavuÅŸuyor.
BAKAN YARDIMCISI AÇIKLADI
Eserler, önceki gün New York’taki Türkevi binasında Türk yetkililere teslim edildi. Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı’nın da katılımıyla iadesi saÄŸlanan 41 eser, Türkiye’ye dönüş için yola çıktı. Bakan Yardımcısı Yazgı, 41 eser arasında Boubon Antik Kenti kökenli bronz büst, imparator heykellerine ait baÅŸlar ve gövdelerine ait bölümlerle, Kilia idollerine ait 22 baÅŸ, gümüş tanrıça heykelleri bulunduÄŸunu kaydetti. Yazgı, eserlerin bu ay içinde Antalya Müzesi’ne getirilerek sergileneceÄŸini açıkladı.
Ä°ADE EDÄ°LEN 12 ESERE YENÄ°LERÄ° EKLENÄ°YOR
Mart ayında Boubon Antik Kenti kökenli Septimius Severus Heykeli, Perge kökenli 2 heykel başının yer aldığı 12 eserin iadesi sonrasında sergilendiği Antalya Müzesi, bu kez yeni iadesi sağlanan 41 tarihi esere ev sahipliği yapacak. İadesi sağlanan eserler arasında Roma dönemine ait Boubon Antik Kenti kökenli 3 bronz heykel başı, bronz kadın büstü ve bronz heykellere ait vücut parçaları yer alıyor.
ÖZELLİKLE 2 BAŞ DİKKATİ ÇEKİYOR
Boubon Antik Kenti’nden 1960’lı yıllardaki kaçak kazılar sonucu yurt dışına kaçırılan çok sayıdaki eserden özellikle Genç Caracalla ve Olgun Caracalla baÅŸları dikkati çekiyor. Eserler arasında M.Ö. 6’ncı yüzyıla tarihlenen piÅŸmiÅŸ toprak kadın başı, Roma dönemine tarihlenen Minerva biçimli bronz ağırlık, mermer Minerva başı, piÅŸmiÅŸ toprak ve gümüş Kybele heykelciÄŸi, bronz Satyr heykelciÄŸi ile gümüş kadın heykelciÄŸi, Frig baÅŸlığı tipinde 2 bronz miÄŸfer, 22 Kilia tipi idol başı, yaban keçisi stilinde M.Ö. 7’nci ve 6’ncı yüzyılda Batı Anadolu’da hakim olmuÅŸ seramik yapım üslubundaki piÅŸmiÅŸ toprak vazo ve siyah figür tekniÄŸinde yapılan Olpe yer alıyor.