Dünya
ABD: İran’a, nükleer tehdidi ortadan kaldırmak ve İsrail’i korumak amacıyla saldırı düzenlendi
ABDnin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilciliği Geçici Maslahatgüzarı Dorothy Shea, BM Güvenlik Konseyinde, ABDnin İrana düzenlediği hava saldırılarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Shea, “Dün gece gerçekleştirilen ABD askeri operasyonları, İranın nükleer zenginleştirme kapasitesini yok etmek ve dünyanın önde gelen terör destekçisi devletinin oluşturduğu nükleer tehlikeyi bertaraf etmek amacıyla Fordo, Natanz ve İsfahandaki nükleer tesisleri hedef aldı” ifadelerini kullandı.
Shea, operasyonun bir diğer hedefinin, küresel güvenliği tehdit eden artan bir risk kaynağını ortadan kaldırmak ve BM Şartına uygun şekilde İsrailin kendini savunma hakkına destek olmak olduğunu belirtti. Shea, “İran, uzun yıllardır Orta Doğuda acıya ve sayısız ölüme yol açtı” diyerek, İran’ı nükleer silah programını gizlemekle ve son müzakerelerde ‘samimi çabaları’ baltalamakla suçladı. Shea, Donald Trumpın, İranın ABD vatandaşlarına ya da Amerikan tesislerine doğrudan veya dolaylı bir saldırı düzenlemesi halinde ‘ezici bir karşılık’ verileceğine dair sözlerini yineleyerek, “İran rejimi asla nükleer silaha sahip olamaz” dedi.
BM Güvenlik Konseyinin, uluslararası barış ve güvenliği koruma konusundaki temel görevini yerine getirmesi gerektiğini kaydeden Shea, Konseyin İranı nükleer silah geliştirme çabalarına son vermeye, ABD vatandaşlarını ve çıkarlarını hedef almaktan vazgeçmeye ve İran halkı ile bölgedeki diğer devletlerin huzur ve güvenliği için samimi bir şekilde barış görüşmelerine katılmaya davet etmesi gerektiğini söyledi.