Connect with us

DÜNYA

AB Türkiye ile ilişkilerini sığınmacılar için mi iyi tutuyor ?

Rus uzman Vladimir Avatkov AB’nin Türkiye ile arasını düzeltmesinin tek nedeninin göçmenlerin Avrupa ülkelerine gelmelerinin önünü kesmek için olduğunu iddia etti.

Yayınlanma tarihi:

Rus uzman Vladimir Avatkov AB’nin Türkiye ile arasını düzeltmesinin tek nedeninin göçmenlerin Avrupa ülkelerine gelmelerinin önünü kesmek için olduğunu iddia etti.

Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Siyarto, Brüksel’de AB dışişleri bakanları toplantısı bittikten sonra açıklamalarda bulundu. Sığınmacıların Avrupa’ya gitmek için yola çıktıklarını, bu sürecin kontrol altında tutulabilmesi içinde Türkiye ile ilişkilerin iyi tutulması gerektiği fikrini savunarak, “Yeni göç baskısını önlemek için Türkiye’yle göç konusunda tüm sorunlar bir an önce çözülmeli” açıklamasını yaptı.

GÖÇ MESELESİ

Diplomasi Akademisi öğretim görevlisi Doç. Dr. Vladimir Avatkov, Siyarto’nun açıklamalarına değinerek; , “Türkiye ile AB arasındaki ilişkiler gerçekten son derece düşük seviyede. Bunun nedeni, Batı’nın genel olarak Türkiye’yi bağımsız bir oyuncu olarak algılamaya hazır olmaması ve buna dayanarak kendi iradesini Ankara’ya dayatmaya çalışması. Koronavirüs dışında AB’nin bugün uğraştığı konu, tartışmasız göç meselesi. Bu konuda Ankara’nın elinde birçok şey var. Brüksel bunu çok iyi anlıyor ve bu yüzden Türkiye’ye kendi çıkarları çerçevesinde baskı yapmak için tüm kartları kullanmaya çalışıyor. Şüphesiz AB’nin öncelikli çıkarlarından biri de göçmenler karşısında kendi güvenliğini, sınırlarının güvenliğini sağlamak.” açıklamalarını yaptı.

TÜRKİYE’NİN HEDEFİ TÜM OYUNCULARIN ANLAŞMASI

Avatkov’un fikirlerine göre; “AB ve Türkiye, halihazırda çeşitli nedenlerle çok başarılı bir şekilde uygulanmayan anlaşma yapmıştı. Türkiye, üyelik için AB’nin kapısında uzun yıllar bekledikten sonra günümüzde ilişkiler bir şekilde çıkmaza girmiş durumda. Bunları tek bir konuyla aşmak son derece zor olacak. Bunun için tüm oyuncular tarafından anlaşılabilecek, çok net nihai hedefi olan bir dizi önlem alınmalıdır. Türkiye’nin talebi bu. Ankara’nın AB’ye entegrasyon için kendi sistemini reforme ederken izlediği tarihsel yolu dikkate aldığımızda bu mantıklı. Ancak AB, böyle bir diyaloğa ciddiyetle yaklaşmaya hazır değil. AB’nin kendi içinde birçok çelişkisi var ve Brüksel’i sadece göçmen konusu ilgilendiriyor. Ankara’nın göç politikası çerçevesinde taşıdığı sorumluluk düşünüldüğünde, burada ortak bir zemin bulmak kolay olmayacak.” düşüncesinde.

Bizi takip edin:

Google Play'den alın Google News Twitter
Continue Reading
Advertisement
Yorum yapmak için tıkla