Sosyal medyada bizi takip edin

Ekonomi

GSS Prim Borçları Siliniyor: 1 Ocak 2015 Öncesi Borçlar Affedildi

AK Parti tarafından Meclis’e sunulan ve Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim borçlarının silinmesine yönelik yasa teklifi kabul edildi.

Yayınlanma tarihi:

Güncelleme:

Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

AK Parti tarafından Meclis’e sunulan ve Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim borçlarının silinmesine yönelik yasa teklifi kabul edildi.

Yeni düzenlemeye göre, 1 Ocak 2015 öncesine ait ödenmemiş GSS prim borçları ile gecikme cezası ve zammı gibi alacaklar tahsil edilmeyecek.

Teklifin Detayları

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nda yapılan değişiklikle, GSS prim borçlarını ödeyemeyen sigortalıların kamuya olan borç yükü hafifletilecek ve sağlık hizmetlerine erişimleri kolaylaştırılacak. Bu düzenleme, 1 Ocak 2015 öncesi için geçerli olup, bu dönemdeki ödenmemiş primler ve gecikme zammı gibi alacaklardan vazgeçilecek. Ancak, bu tarihe kadar ödenen primler geri alınmayacak.

TÜM HABERLER İÇİN: Son Gelişme- Türkiye’den ve Dünyadan En Son Haberler

Sağlık Hizmeti Alımı Düzenlemeleri

2024 yılı itibarıyla kamu üniversite sağlık hizmeti sunucularıyla yapılan sözleşmelerde de bazı düzenlemelere gidildi. Eğer hizmet alım sözleşmesinde belirtilen tutar ile sunulan sağlık hizmetlerinin tahakkuk tutarı arasında fark oluşursa, bu fark SGK tarafından terkin edilecek ve Bakanlık bütçesinden karşılanacak.

GSS Prim Borcu Nedir?

1 Ocak 2012 tarihinden itibaren GSS, her birey için prim ödeme zorunluluğu getirdi. Çalışanların primlerini işveren ödediği için prim borcu oluşmazken, çalışmayanlar ise kendi primlerini dışarıdan ödemek zorundadır. Bu nedenle çalışmayanlar, her ay GSS prim borcu ile karşılaşabilir.

GSS Borcu Neden Oluşur?

GSS borcu, kişinin aylık gelirinin asgari ücretin üçte birini aşıp aşmadığına göre belirlenir. Eğer gelir testi yapılmazsa, her ay geçerli olan asgari ücretin yüzde 3’ü kadar prim borcu çıkar. Zamanında ödenmeyen borçlar, SGK tarafından icra yoluyla tahsil edilebilir.

GSS Borcu Nasıl Sorgulanır?

GSS borcu, E-Devlet üzerinden T.C. kimlik numarası ile sorgulanabilir. “GSS Sorgulama” sayfasına girerek borç sorgulaması yapabilirsiniz.

KAYNAK: HABER MERKEZİ

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Reklam