Ekonomi
Döviz Piyasasında Alarm! Sahte Dolar Krizi Büyüyor
Kriz büyüyor! Döviz büroları ve bankalar alarm verdi! Kapılarına ‘50 – 100 dolar almıyoruz’ yazısı astı…
Döviz büroları ve bankalar sahte dolar kriziyle mücadele ederken 50 ve 100 dolarlık banknotların alımı durduruldu. Özellikle Kapalıçarşı başta olmak üzere birçok döviz piyasasında hareketlilik neredeyse tamamen durmuş durumda. Tahminlere göre piyasada yaklaşık 600 milyon dolar tutarında sahte para dolaşıyor. Para sayma makineleri ve ATM’lerin bu sahte paraları ayırt edememesi, krizin boyutunu daha da artırıyor.
Esnafın Tedirginliği: Kapalıçarşı’da Satışlar Dibe Vurdu
Kapalıçarşı’da esnaf, sahte dolar korkusunun etkisiyle işletmelerine “50-100 dolarlık banknot alımı yapılmamaktadır” yazıları astı. Çarşı esnafından Hüseyin Çilrin, “Son 20 gündür büyük bir sahte para akışı var. Makinelere güncelleme yaptık ama yeterli olmadı, yeni yazılımlar bekliyoruz” dedi. Esnaf Mehmet T. ise, “Döviz alışverişi durdu, çarşı bomboş, herkes tedirgin” diyerek krizin çarşıdaki etkilerini özetledi.
TÜYEMDER’den Kritik Uyarı: Sorun İstanbul’la Sınırlı Değil
Tüm Yetkili Müesseseler ve Döviz Büroları Derneği (TÜYEMDER) Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Ünver, piyasadaki sahte para miktarının yalnızca İstanbul’da değil, birçok ilde yaygınlaştığını belirtti. Ünver, “Makinelerimizi güncelledik, ancak yetersiz kaldı. Yurt dışından yeni güncellemeler bekliyoruz” dedi.
Sahte Para Krizi Altın Fiyatlarını Yükseltti
Döviz büroları, yatırımcıların sahte para korkusuyla döviz yerine altına yöneldiğini ve bunun altın fiyatlarını artırdığını ifade etti. Dövizini satmak isteyen vatandaşlar ise büyük mağduriyet yaşıyor. Kapalıçarşı’da döviz bürolarından çevrilen vatandaşlardan Serdar Yağmur, “İhtiyacımız için satmak istiyoruz ama sabahtan beri satamadık” diyerek durumu özetledi.
Kuyumcukent’te Panik: Bankalar Sahte Parayı Satıyor Mu?
Kuyumcukent’te de sahte dolar paniği yaşanıyor. Para sayma makinesi ithalatçılarından biri, sahte para üretiminin hızla arttığını ve makinelerin yazılımlarını güncellemekte zorlandıklarını belirtti. Bir esnaf, “PB, MA, LK, PL serilerinde sahte paralar tespit ettik. Ancak bazı bankalar makinelerinden geçen sahte parayı fark etmiyor ve vatandaşa satmaya devam ediyor” dedi.
Krizin Çözümü Ne Olacak?
Uzmanlar, sahte para krizinin çözümü için Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ile Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın daha etkin adımlar atması gerektiğini vurguluyor. Esnaf, makinelerin güncellenmesi ve vatandaşların sahte para konusunda bilgilendirilmesi gerektiğini savunuyor.
Bizi takip etmeye devam edin…
KAYNAK: HABER MERKEZİ