Türkiye
Diodoros’un çalınan ‘Mezar Steli’, yeniden envantere kazandırıldı
Ankara Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık Suçları ile Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, tarihi eser kaçakçılarına yönelik operasyon düzenledi. Operasyonlar sonucunda ele geçilen eserin Kaybolan Kültür Varlıkları listesinde yer alan Mezar Steli olduğu tespit edildi. Yapılan incelemeler ardından eserin, 2017de Ispartanın Yalvaç ilçesinden çalınan Geç Roma dönemine ait Mezar Steli olduğu belirlendi.
YAKLAŞIK 1600 YILLIK
Roma Ordusunda üst düzey Optio rütbesiyle görev yapan Diodoros isimli bir komutana ithafen yapılmış eserin üzerinde, Grekçe yazılı bir yazıt bulunuyor. Eser, 2010 yılında Nevşehirden Yalvaça çaldıkları tarihi eserleri satmak amacıyla gelen 4 kişiye, Eğirler Köyü yakınlarında yapılan operasyonda ele geçirildi. Daha sonra Yalvaç Müzesine kazandırılan Mezar Steli, 2017 yılında ise Yalvaç Hükümet Konağı ve Adliye Binası arasında bulunan Müze Müdürlüğü bahçesinden çalınmıştı.
Öte yandan gerçekleştirilen operasyonların sonucunda, gözaltına alınan 4 kişiden 3ü tutuklanarak cezaevine gönderilirken 1i ise adli kontrol şartı ile serbest bırakıldı.