Sosyal medyada bizi takip edin

Ekonomi

Çalışanlar İçin 5 Farklı Yöntem! Kıdem Tazminatını Kaybetmek İstemiyorsanız Bunlara Dikkat Edin

Bir işyerinde uzun yıllar çalışan ve ayrılmayı düşünen çalışanlar, kıdem tazminatını almak için belirli şartları yerine getirebilir.

Yayınlanma tarihi:

Güncelleme:

Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

Bir işyerinde uzun yıllar çalışan ve ayrılmayı düşünen çalışanlar, kıdem tazminatını almak için belirli şartları yerine getirebilir.

Genelde kıdem tazminatı, işverenin çalışanı sebepsiz yere işten çıkarması durumunda ödenir. Ancak bazı özel durumlarda, istifa eden çalışanlar da tazminat hakkından yararlanabilir. İşte bu durumda geçerli olan 5 yöntem:

1. Evlilik Nedeniyle İstifa Edilmesi Durumu

Kadın çalışanlar evlilik nedeniyle işten ayrıldığında, evlilik tarihinden itibaren bir yıl içinde işverene başvurarak kıdem tazminatını alabilir. Ancak doğum veya hamilelik nedeniyle ayrılmalar istifa olarak değerlendirilmez ve bu durumlar için tazminat verilmez.

2. Emeklilik Hakkı Eldesi Durumu

Emeklilik hakkı elde eden bir çalışan, yaş dışında emeklilik için gereken prim ve sigortalılık süresini tamamlamışsa, istifa ettiğinde tazminat alabilir. Özellikle 1999 öncesi sigortalı olan ve 15 yıl sigortalılık süresi ile 3600 prim günü şartını sağlayanlar için bu hak geçerlidir. Ayrıca, EYT kapsamında emekli olanlar da kıdem tazminatını alabilir.

3. Askerlik Nedeniyle İstifa Durumu

Askerlik görevine çağrılan çalışan, işten ayrılmak zorunda kaldığında kıdem tazminatını alabilir. Bu hak, bedelli askerlik yapan çalışanlar için de geçerlidir, ancak askere giden çalışanlara ihbar tazminatı ödenmez.

4. Tehlikeli İş ve Hastalık Riski Durumu

İşin, çalışanın sağlığına veya hayatına tehlike oluşturması durumunda çalışan, işten ayrıldığında tazminatını alabilir. Ayrıca, işyerindeki işin bir haftadan uzun süre durması veya işyerinin başka bir bölgeye taşınması gibi durumlarda da çalışan iş akdini feshedebilir ve tazminat hakkı kazanır.

5. Haklı Sebeplerle İstifa Durumu

İşverenin kötü muamelesi, şeref ve namusuna dokunacak sözler söylemesi ya da cinsel taciz gibi durumlarda, işçi haklı olarak işten ayrıldığında kıdem tazminatını alabilir. İş Kanunu’nun 24. maddesine göre, işverenin çalışanına ya da ailesine hakaret etmesi veya cinsel taciz gibi davranışlarda bulunması, çalışana tazminat alma hakkı tanır.

Bu beş durumda, istifa eden çalışanın kıdem tazminatına hak kazanması mümkün olup, her bir durumun detaylarına dikkat edilmesi gerekir.

KAYNAK: HABER MERKEZİ

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Reklam