Türkiye
ATM’lerin Bozulma Nedeni Ortaya Çıktı
ATM’lerin bozulmasına ilişkin bankalardan açıklama geldi.
Yüksek enflasyon ve hızla artan fiyatlar, nakit ihtiyaçlarını artırarak ATM’lerdeki para akışını hızlandırdı. TL’nin alım gücündeki düşüşle birlikte, ATM’lerdeki para yoğunluğu önemli ölçüde arttı. Ekonomi gazetesine göre, günde iki kez doldurulan ATM’lerde artık bu sayı üçe çıktı.
200 Liralık Banknotlar Ön Planda
ATM’lerde yapılan para dolumlarında, 200 liralık banknotlar en büyük paya sahip. Artık ATM’lerde bulunan nakdin %75’i 200 TL’lik banknotlardan, %25’i ise 100 TL’lik kupürlerden oluşuyor. 50 TL’lik banknotların ATM’lerdeki payı ise neredeyse yok denecek kadar az. Bu banknotların gelecekte tamamen kaldırılması bekleniyor.
Merkez Bankası Verileri
Merkez Bankası’nın verilerine göre, tedavüldeki banknotların tutar olarak dağılımı şu şekilde: %80,4’ü 200 TL’lik kupürlerden, %15’i 100 TL’lik kupürlerden ve %2,65’i ise 50 TL’lik banknotlardan oluşuyor.
Yeni Adım: Geri Dönüşümlü ATM’ler
Bankalar, geri dönüşümlü ATM’ler konusunda yeni bir adım attı. Bu ATM’ler, yatırılan nakdi hemen çekime hazır hale getirme özelliğine sahip. Kullanımda olan ATM’lere göre maliyetleri daha yüksek olsa da, bu tür ATM’lerin sayısının artması bekleniyor.
Bizi Takip Edin, Gelişmelerden Haberdar Olun!
KAYNAK: Haber Merkezi