Sosyal medyada bizi takip edin

Ekonomi

Asgari Ücretle Mühendis, Yüksek Maaşla Usta: İş Gücü Piyasasının Gerçeği

Aydın’da sanayi sektörü, eğitim sistemindeki değişikliklerin etkisiyle büyük bir dönüşüm yaşıyor.

Yayınlanma tarihi:

Güncelleme:

Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

Aydın’da sanayi sektörü, eğitim sistemindeki değişikliklerin etkisiyle büyük bir dönüşüm yaşıyor. Kesintisiz eğitimin 12 yıla çıkarılmasının ardından çıraklık ve usta bulma sorunu ciddi bir hal alırken, şimdi mühendislerin asgari ücretle iş bulması, ustaların ise mühendis maaşıyla çalışması dikkat çekiyor.

Aydınlı iş insanı Bilal Türen, sanayideki en büyük sorunun işinin ehli usta ve ara eleman bulmak olduğunu belirtti. Türen, eğitimin sistemdeki değişikliklerin ardından yaşanan sıkıntılara değinerek, “1997-1998 eğitim öğretim yılında zorunlu eğitimin 8 yıla çıkarılması, yaklaşık 20 yıl sonra kendini göstermeye başladı. O yıllarda eğitim sistemi, iş gücü yetiştiren mesleki eğitimi geriye itmişti. 2012-2013 eğitim öğretim döneminde zorunlu eğitim 12 yıla çıkınca, herkes okula yöneldi ve mühendislik bölümlerine talep arttı. Ancak pratikte çalışacak kalifiye eleman sayısı düştü” dedi.

Mesleki Yönlendirme Sorunu

Özellikle 8 yıllık kesintisiz ilköğretim sonrası, ilkokuldan sonra çocuklar, ilgilerini çektikleri meslek dallarına yönlendirilmekte zorlandı. Bu süreç, sanayi sektöründe vasıflı iş gücü eksikliğine neden oldu. Türen, “Eskiden, okumaya ilgisi olmayan çocuklar mesleklerine yönlendirilirdi. Bugün ise, bu çocuklar zorunlu eğitimin ardından okula gitmek zorunda kaldılar. Sonuç olarak, iş gücünde mesleki eğitim almış, pratiğe dayalı eğitim görmüş kişilerin sayısı azaldı” dedi.

Ustalar Daha Yüksek Maaş Alıyor

Sonuç olarak, sanayide çalışan mavi yaka işçilerin, mühendislerden daha yüksek maaşlar almasının önünü açan bu dönüşüm, sektördeki dengeleri değiştiriyor. Türen, “Bugün, iş makinesi operatörü, kaynakçı ve kalıpçı gibi ustalar mühendislerden daha fazla talep görüyor. Az bulunan her şey değerli oluyor ve artık mavi yaka çalışanlar mühendislerden daha yüksek maaşlarla iş bulabiliyor” şeklinde konuştu.

Bu dönüşüm, Aydın’daki sanayi sektörünü etkileyen, ülke çapında yaşanan önemli bir sorun haline geldi.

KAYNAK: HABER MERKEZİ

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Reklam